Εκκενώνονται άρον άρον περιοχές στην Φλόριντα λόγω του τυφώνα Ίρμα – Απειλούνται 8,5 εκατ. κτίρια

Αυτή τι στιγμή σε εξέλιξη βρίσκεται η μεγαλύτερη επιχείρηση εκκένωσης στην Ιστορίας των ΗΠΑ, καθώς 5,6 εκατ. άτομα έχουν ενημερωθεί ότι πρέπει να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους πριν φθάσει εκεί ο τυφώνας Ιρμα ο οποίος έχει ήδη καταστρέψει νησιά στην Καραϊβική και αυτή την ώρα χτυπά την Κούβα.

Ο τυφώνας Ιρμα ξεκίνησε να χτυπά από νωρίς το πρωί του Σαββάτου την Κούβα, την στιγμή που εκατομμύρια πολίτες εγκαταλείπουν τη Φλόριντα, όπου αναμένεται να κατευθυνθεί στη συνέχεια.

Ο τυφώνας ενισχύθηκε και πάλι τις τελευταίες ώρες, φτάνοντας στην κατηγορία 5 της πεντάβαθμης κλίμακας, ανακοίνωσε το αρμόδιο εθνικό κέντρο των ΗΠΑ (NHC). Από τις 6 το πρωί του Σαββάτου (ώρα Ελλάδας), πλήττει την Κούβα, ενώ οι άνεμοι πνέουν με ταχύτητα 260 χλμ. την ώρα.

Το φαινόμενο μετακινείται κατά 20 χιλιόμετρα την ώρα, διευκρίνισαν οι μετεωρολόγοι του NHC. Ηδη, ο τυφώνας Ιρμα έχει στοιχίσει τη ζωή τουλάχιστον 20 ανθρώπων, στο σαρωτικό πέρασμά του από την Καραϊβική, όπου κατέστρεψε πολλά νησιά.

Στην Κούβα, αρκετές πόλεις έμειναν χωρίς ρεύμα και οι επικοινωνίες έγιναν πολύ δύσκολες. Υπάρχει ανησυχία για επικίνδυνες πλημμύρες, σε πολλές κατοικημένες περιοχές. Οι κάτοικοι προσπαθούσαν να ασφαλίσουν τα σπίτια τους τις προηγούμενες ώρες, ενώ περίπου 50.000 τουρίστες εγκαταλείπουν την Κούβα και τα θέρετρα της βόρειας ακτής αδειάζουν.

Χάος και στη Φλόριντα

Στη Φλόριντα, 5,6 εκατομμύρια άνθρωποι- που αντιστοιχούν στο 25% του πληθυσμού της πολιτείας- ενημερώθηκαν ότι πρέπει να εγκαταλείψουν τις εστίες τους καθώς πλησιάζει ο τυφώνας. Ο Μπροκ Λονγκ, επικεφαλής της αμερικανικής υπηρεσίας εκτάκτων αναγκών προειδοποίησε ότι η Ιρμα θα μπορούσε να καταστρέψει είτε τη Φλόριντα, είτε τις γειτονικές πολιτείες. Τόνισε ακόμη ότι μέρη της Φλόριντα θα μπορούσαν να μείνουν χωρίς ρεύμα για ημέρες.

Ο κυβερνήτης της πολιτείας, Ρικ Σκοτ, δήλωσε ότι όλοι οι κάτοικοι θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για πιθανή εκκένωση, ενώ προειδοποίησε εκείνους που παραμένουν στις απειλούμενες περιοχές. «Τελειώνει ο χρόνος. Αν είστε στη ζώνη εκκένωσης, πρέπει να φύγετε τώρα!», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ακόμη, κάλεσε εκείνους που δεν θα έχουν φύγει ως το μεσημέρι, να είναι έτοιμοι να πάνε στο κοντινότερο καταφύγιο. Ομως, αναφέρει ο Guardian, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν διαθέσιμα καταφύγια στο Φλόριντα Κις, του οποίου οι κάτοικοι κλήθηκαν να απομακρυνθούν.

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις του NHC, ο τυφώνας Ιρμα θα πλήξει το Φλόριντα Κις το πρωί της Κυριακής (τοπική ώρα) και στη συνέχεια θα κινηθεί στη νοτιοδυτική ακτή της πολιτείας το απόγευμα της Κυριακής.

Εκπρόσωποι των αρχών της Φλόριντα πηγαίνουν πόρτα πόρτα και ενημερώνουν τους κατοίκους ότι πρέπει να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους άμεσα.

Ηδη οι μεγάλοι αυτοκινητόδρομοι που οδηγούν προς το βορρά είναι μπλοκαρισμένοι καθώς καταγράφονται ουρές χιλιομέτρων από κατοίκους που εγκαταλείπουν την περιοχή, ενώ το Μαϊάμι μοιάζει με πόλη φάντασμα.

Ο τυφώνας υποβαθμίστηκε στην κατηγορία 4 της πεντάβαθμης κλίμακας χθες, στη συνέχεια αναβαθμίστηκε στην κατηγορία 5, αλλά σήμερα το πρωί υποβαθμίστηκε και πάλι στην κατηγορία 4. Αμερικανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι, προειδοποιούν ωστόσο, παρά την υποβάθμιση, ότι η Ιρμα εξακολουθεί να είναι αρκετά επικίνδυνη και ότι οι άνεμοι θα χτυπήσουν με 155 μίλια την ώρα. Αυτό είναι αρκετό όπως λένε για να «ξεριζώσει» στήλες κολώνες ηλεκτρικού ρεύματος, δέντρα και στέγες σπιτιών. Εκτιμάται μάλιστα ότι 9 εκατ. κάτοικοι μπορεί να μείνουν χωρίς ρεύμα επί εβδομάδες.

«Προφανώς ο τυφώνας Ιρμα εξακολουθεί να αποτελεί απειλή που θα μπορούσε να καταστρέψει τις ΗΠΑ» ανέφερε ο Μπροκ Λονγκ διευθυντή της FEMA, του υπουργείου για τις έκτακτες καταστάσεις, σε συνέντευξή του χθες το πρωί. «Θα περάσουμε μερικές δύσκολες μέρες», προσέθεσε. Ο Μπροκ Λονγκ ανέφερα εκόμη ότι τμήματα της Φλόριντα θα μείνουν χωρίς ρεύμα για μέρες. «Ολες οι οι νοτιοανατολικές ακτές των ΗΠΑ πρέπει να βρίσκονται σε επαγρύπνηση», προσέθεσε.

Βάσει μελέτης της εταιρείας CoreLogic, υπολογίζεται πως «8.456.455 κατοικίες και καταστήματα αντιμετωπίζουν “εξαιρετικό”, “πολύ υψηλό” ή “υψηλό” κίνδυνο από τους ανέμους του τυφώνα Ιρμα». Την ίδια ώρα, υπολογίζεται πως επιπλέον 3.494.735 κτήρια αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο να υποστούν ζημιές από τον τυφώνα. Η μελέτη μάλιστα, όπως σημειώνει χαρακτηριστικά το Fox News, δεν εξετάζει ενδεχόμενες ζημιές από πλημμύρες, παρά μόνο από τους ανέμους.

Η Φλόριντα είναι η τρίτη μεγαλύτερη πολιτεία των ΗΠΑ με περίπου 21 εκατ. κατοίκους. Εκεί βρίσκονται τα στούντιο της Universal, το πάρκο της Disney, το SeaWorld και η Legoland τα οποία όλα έχουν κλείσει ενόψει του περάσματος της «Ιρμα».

Μετά τη Φλόριντα, αναμένεται να κατευθυνθεί προς τη Τζόρτζια, στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Αλλά και η Βιρτζίνια, η οποία έχει ήδη κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης προληπτικά, μπορεί να αντιμετωπίσει πλημμύρες, ισχυρούς ανέμους και ορμητική βροχή.

Ο τυφώνας Ιρμα άφησε πίω του 24 νεκρούς στην Καραϊβική και χιλιάδες άστεγους, ενώ κατέστρεψε εντελώς και κάποια μικρά νησιά.

Οι ΗΠΑ, μάλιστα, μετρούν ήδη τον πρώτο τους νεκρό από την Ιρμα, καθώς ένας άνδρας στη Φλόριντα, καθώς προσπαθούσε την Πέμπτη να βάλει τα ειδικά προστατευτικά στα παράθυρα του σπιτιούτ ου έπεσε από τη σκάλα και σκοτώθηκε.

Την Κυριακή στη Φλόριντα η Ιρμα

Οι μετεωρολόγοι αναμένουν ο ισχυρός τυφώνας να χτυπήσει την πολιτεία της Φλόριντα αύριο.

Οι εξωτερικές ζώνες του τυφώνα, έχουν ήδη φθάσει στις ακτές των ΗΠΑ. Ηδη, στη νότια Φλόριντα και στο Κις η βροχή και οι άνεμοι δυναμώνουν με τους ειδικούς να εκτιμούν ότι η ταχύτητά τους φθάνει τα 130 μίλια την ώρα και να προειδοποιούν ότι πρόκειται να αυξηθούν και ότι ο τυφώνας θα ανακτήσει τη δύναμή του καθώς θα πλησιάζει την περιοχή.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων οι επικίνδυνες βροχοπτώσεις θα μπορούσαν αν ξεκινήσουν να χτυπούν τη Φλόριντα ήδη από το βράδυ του Σαββάτου (τοπική ώρα), πριν ακόμη ο τυφώνας φθάσει στην περιοχή.

Δείτε την ανάρτηση του κυβερνήτη της Φλόριντα στο twitter:

Δείτε τα tweet του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τράμπ:

 

 

 

Πληροφορίες: Guardian, BBC, ΑΠΕ