Μεξικό - Φονικός σεισμός 7,1 Ρίχτερ: Τουλάχιστον 225 οι νεκροί - Κατέρρευσε σχολείο γεμάτο παιδιά

Ο δραματικός απολογισμός από το «πέρασμα» του Εγκέλαδου άγγιξε τα 225 θύματα, μεταξύ των οποίων και 32 παιδιά που καταπλακώθηκαν από τόνους τσιμέντου στο σχολείο τους στην Πόλη του Μεξικού.

Ο σεισμός σημειώθηκε στο κεντρικό Μεξικό χθες Τρίτη, στις 13:14 τοπική ώρα (21:14 ώρα Ελλάδας), σε μια περιοχή στα όρια των Πολιτειών Πουέμπλα και Μορέλος, σε βάθος 51 χλμ., σύμφωνα με το αμερικανικό γεωλογικό ινστιτούτο (USGS).

 

 

Δεκάδες κτίρια κατέρρευσαν, εκ των οποίων τουλάχιστον 44 στην πυκνοκατοικημένη πρωτεύουσα, όπου σωστικά συνεργεία αναζητούν επιζώντες στα συντρίμμια.

Δυστυχώς ανάμεσα στα κτίρια που κατέρρευσαν είναι και το δημοτικό σχολείο Enrique Rebsamen στην πόλη του Μεξικού όπου οι διασώστες καταβάλουν προσπάθειες προκειμένου να εντοπίσουν μαθητές που έχουν παγιδευτεί. Ωστόσο από τα συντρίμμια του τετραώροφου σχολείου ανασύρθηκαν νεκρά 21 παιδιά και τέσσερις ενήλικες. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες διασώθηκαν 11 μαθητές και οι διασώστες προσπαθούν να εντοπίσουν ακόμα 18 άτομα.

 

 

Όπως ανακοίνωσε κι ο δήμαρχος της Πόλης του Μεξικού Μιγκέλ Άνχελ Μανσέρα, σημειώθηκαν επίσης πολλές διαρροές αερίου και πυρκαγιές. Ενώ σύμφωνα με τη μεξικανική δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού CFE, τουλάχιστον 3,8 εκατομμύρια πελάτες της δεν έχουν ηλεκτροδότηση.

Στις δηλώσεις του ο υπουργός Εσωτερικών Μιγκέλ Άνχελ Οσόριο Τσονγκ είπε ότι τα σωστικά συνεργεία δουλεύουν με μεγάλη προσοχή, χρησιμοποιώντας αξίνες και φτυάρια: «Έχουμε κάποια κτίρια (που κατέρρευσαν) στα οποία κατά τις πληροφορίες μας μπορεί να υπάρχουν ακόμη άνθρωποι μέσα. (Τα σωστικά συνεργεία) δουλεύουν με πολλή προσοχή», και πρόσθεσε ότι ενδέχεται να χρειαστεί κι άλλο προσωπικό για να συνδράμει στις έρευνες.

 

 

Μετά τον τρομακτικό φονικό σεισμό, ο κόσμος ξεχύθηκε στους δρόμους:

 

 

Ο αριθμός των θυμάτων ενδεχομένως φτάσει και τα 1.000 άτομα, ανακοίνωσε το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο.

Οι αρχές της χώρας εξέδωσαν και «κόκκινο» συναγερμό για τις οικονομικές επιπτώσεις της δόνησης.

Τραγική σύμπτωση, η δόνηση σημειώθηκε ακριβώς την ημέρα που συμπληρώθηκε η 32η επέτειος από τον σεισμό του 1985, ο οποίος είχε στοιχίσει τη ζωή 10.000 και πλέον πολιτών! Πολλοί συμμετείχαν σε ασκήσεις ετοιμότητας για την αντιμετώπιση σεισμών, όπως έγινε έκτοτε παράδοση κάθε 19η Σεπτεμβρίου.

Ο σεισμός ήταν ο δεύτερος που συγκλόνισε το Μεξικό μέσα στον Σεπτέμβριο: Ο σεισμός 8,2 βαθμών που έπληξε νότιες Πολιτείες την 7η Σεπτεμβρίου στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 98 ανθρώπους.

Με τα χθεσινά φονικά 7,1 Ρίχτερ, sτην πρωτεύουσα κατέρρευσαν πολυκατοικίες, ένα σχολείο, ένα εργοστάσιο κι ένα σούπερ μάρκετ. Βαρύτατο πλήγμα έχει δεχθεί κι η ακριβή συνοικία Ρόμα – μια εξαώροφη πολυκατοικία ήταν ανάμεσα στα κτίρια που μετατράπηκαν σε σωρούς από συντρίμμια.

 

 

 

Στην παρακάτω φωτογραφία φαίνεται ένα αυτοκίνητο που  καταπλακώθηκε από δομικά υλικά. Δύο άτομα έχασαν τη ζωή τους, ενώ άλλοι τραυματίες μεταφέρονται με φορεία:

 

.