Λιλιάν Μπετανκούρ: Η σιδηρά κυρία των καλλυντικών και το σκάνδαλο που συγκλόνισε τη Γαλλία

Η Λιλιάν Μπετανκούρ έφυγε χθες από τη ζωή σε ηλικία 94 ετών.

Την είδηση του θανάτου της ανακοίνωσε η κόρη της, Φρανσουάζ Μπετανκούρ-Μεγιέρ, με μια δήλωσή της: «Η Λιλιάν Μπετανκούρ έφυγε ήσυχα, στο σπίτι της στο Παρίσι».

Λιλιάν Μπετανκούρ, η πλουσιότερη γυναίκα στον κόσμο

Κόρη του ιδρυτή της L’ Oreal Εζέν Σιλέρ, η Μπετανκούρ υπήρξε από τις πλουσιότερες γυναίκες του κόσμου. Τόσο το Bloomberg όσο και το Forbes, πριν από μερικά χρόνια, την είχαν στην πρώτη θέση, με την καθαρή αξία της περιουσίας της να εκτιμάται στα 44 δισ. δολάρια.

Η οικογένειά της κατέχει σήμερα το 33% της L’Oreal Group, δηλαδή του ομίλου που κατέχει τη L’ Oreal, τη Lancome, την Garnier και τη La Roche-Posay, εταιρείες-κολοσσούς στον κλάδο των καλλυντικών παγκοσμίως.

Η γεννημένη το 1922 Λιλιάν Μπετανκούρ άρχισε να δουλεύει στη L’Oreal από τα 15 της. Ξεκίνησε ως μαθητευόμενη και το 1957 κληρονόμησε την εταιρεία από τον πατέρα της.

Μεγαλωμένη στα πλούτη, συναναστράφηκε από κούνια με την υψηλή κοινωνία της Γαλλίας. Το 1950 παντρεύτηκε τον Γάλλο πολιτικό Αντρέ Μπετανκούρ, με τον οποίο το 1953 απέκτησαν την κόρη τους Φρανσουάζ. Χρόνια αργότερα, η Λιλιάν Μπετανκούρ έμελλε να εμπλακεί με το μοναδικό παιδί της σε μια απίστευτη δικαστική διαμάχη, που οδήγησε εν τέλει το 2012 στην καθαίρεσή της από το διοικητικό συμβούλιο της L’Oreal και στην αντικατάστασή της από τον εγγονό της. Η Φρανσουάζ έσυρε τη μητέρα της στα δικαστήρια υποστηρίζοντας ότι ήταν ανίκανη να διαχειριστεί την τεράστια περιουσία της.

Η Μπετανκούρ είχε θεωρηθεί ακατάλληλη να διαχειριστεί τις υποθέσεις της από το 2011, μετά από ιατρική έκθεση που έδειξε ότι υπέφερε από άνοια και Αλτσχάιμερ από το 2006. Έτσι, το 2012 σταμάτησε να συμμετέχει στα διοικητικά συμβούλια της L’ Oreal.

Η «υπόθεση Μπετανκούρ»

Επί χρόνια, η αποκαλούμενη «υπόθεση Μπετανκούρ» ήταν το αγαπημένο κουτσομπολιό στα μεγάλα -και όχι μόνο- σαλόνια της Γαλλίας.

Μετά τον θάνατο του Αντρέ Μπετανκούρ το 2007, η κόρη του ζευγαριού, Φρανσουάζ, κατήγγειλε τον φωτογράφο των σελέμπριτι Φρανσουά-Μαρί Μπανιέρ για δόλια εκμετάλλευση της μητέρας της.

Η υπόθεση αυτή ξεκίνησε ύστερα από τους ισχυρισμούς του σοκαρισμένου υπηρετικού προσωπικού της Μπετανκούρ, το οποίο ισχυριζόταν ότι ο Μπανιέρ… κατουρούσε στον κήπο, ξάπλωνε με τα παπούτσια του στο κρεβάτι της κληρονόμου της L’Oreal και της ζητούσε συνεχώς χρήματα.

Ο Μπανιέρ ήταν φίλος της «χρυσής» κληρονόμου της L’Oreal για πάνω από 25 χρόνια. Σε αυτό το διάστημα υπολογίζεται ότι κατάφερε να πάρει από την Μπετανκούρ πάνω από 1 δισ. δολάρια σε μετρητά (είχε εξασφαλίσει μόνιμο τεράστιο μισθό από τη L’Oreal), πολύτιμα έργα τέχνης (και πίνακες του Πικάσο, μεταξύ άλλων), καθώς και άλλα περιουσιακά στοιχεία.

Παρότι ο Μπανιέρ, όπως ήταν φυσικό, αρνήθηκε τα πάντα, οι ισχυρισμοί αυτοί αποτέλεσαν την αρχή και μόνο μιας πολύπλευρης δικαστικής διαμάχης, που εξελίχθηκε σε εθνική σαπουνόπερα της Γαλλίας.

Το… σίριαλ αυτό είχε ως συνέπεια όχι μόνο μια δημόσια οικογενειακή διαμάχη, αλλά και ένα μεγάλο πολιτικό σκάνδαλο, το οποίο ουσιαστικά «κατάπιε» τον Νικολά Σαρκοζί.

Η πιο «άγρια» στιγμή της υπόθεσης Μπετανκούρ ήταν όταν η Φρανσουάζ, η κόρη της Madame L’Oreal δηλαδή, ζήτησε να κηρυχθεί η μητέρα της ανίκανη να διαχειριστεί την τεράστια περιουσία της. Η Μπετανκούρ την περίοδο εκείνη δίνει μια σειρά από συνεντεύξεις, στις οποίες τονίζει συνεχώς ότι η κόρη της πρέπει να ασχοληθεί με τη δική της ζωή και να την αφήσει ήσυχη. «Η ζωή μου είναι η ζωή μου», είχε πει σε γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό.

Κατά τη διάρκεια όλης αυτής της απίστευτης δικαστικής διαμάχης, η Μπετανκούρ δεν έκανε βήμα πίσω από τα διοικητικά της καθήκοντα στη L’Oreal, αλλά και από τη δραστήρια ζωή της. Παρακολουθούσε όλα τα μίτινγκ της L’Oreal, διοργάνωνε δείπνα για την υψηλή κοινωνία της Γαλλίας, την επιχειρηματική και πολιτική ελίτ, ενώ ακολουθούσε συστηματικά και με εξαιρετική πειθαρχία το καθημερινό της πρόγραμμα: Κολύμπι, περπάτημα, γιόγκα, βελονισμός.

Ο Μπανιέρ, πάλι, το 2015 κρίθηκε ένοχος για εκμετάλλευση της Μπετανκούρ και καταδικάστηκε για εκμετάλλευση σε ποινή φυλάκισης τριών ετών. Επίσης, του επεβλήθη πρόστιμο 350.000 ευρώ και διετάχθη να πληρώσει αποζημίωση 158 εκατ. ευρώ.

Το σκάνδαλο με τον Σαρκοζί

Το σκάνδαλο της L’Oreal ήταν ένα από τα μεγαλύτερα που ξέσπασαν εις βάρος της κυβέρνησης του Νικολά Σαρκοζί. O υπουργός Εργασίας Ερίκ Βερτ κατηγορήθηκε ότι πήρε κάτω από το τραπέζι 150.000 ευρώ από την 87χρονη πρόεδρο της κολοσσιαίας εταιρείας καλλυντικών L’Oreal για τη χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας του Νικολά Σαρκοζί το 2007.

Το επιτελείο του Σαρκοζί έδωσε μάχη με τα ΜΜΕ για να υποβαθμίσει το σκάνδαλο αυτό κι ενώ το πράγμα πήγαινε να ξεχαστεί, πρώην λογίστρια της δισεκατομμυριούχου επιχειρηματία διαβεβαίωσε σε συνέντευξή της στην ιστοσελίδα Mediapart ότι η οικογένεια Μπετανκούρ στήριζε με «φακέλους» γεμάτους χρήματα τις πολιτικές εκστρατείες του Σαρκοζί.

Εξαλλος έγινε ο Σαρκοζί έπειτα από αυτές τις αποκαλύψεις δηλώνοντας ότι όλα είναι ψέματα. «Φρίκη και συκοφαντίες που δεν έχουν άλλο στόχο παρά να κηλιδώσουν την κυβέρνηση. Δεν υπάρχει ίχνος αλήθειας σε όλα αυτά» είχε πει ο Γάλλος πρόεδρος, που δεν φάνηκε όμως να πείθει κανέναν. Το σκάνδαλο της L’Oreal ήταν το κερασάκι στην τούρτα στα όσα σκανδαλώδη έχουν καταλογίσει στον Σαρκοζί και στους υπουργούς του στη διάρκεια της διακυβέρνησης Σαρκοζί. Μετά τα πούρα, τα ταξίδια με τα ιδιωτικά αεροσκάφη και τη διαμονή σε πανάκριβα ξενοδοχεία στελεχών της κυβέρνησης, το σκάνδαλο L’Oreal ήρθε απλώς να συμπληρώσει το παζλ των αποκαλύψεων.