Η Ουάσινγκτον απομακρύνει το 60% του προσωπικού της πρεσβείας της στην Κούβα

Η Ουάσινγκτον έδωσε εντολή να αποχωρήσει το 60% του προσωπικού της από την αμερικανική πρεσβεία στην Αβάνα εξαιτίας «συγκεκριμένων επιθέσεων» εναντίον διπλωματών και θα εκδώσει προειδοποίηση προς Αμερικανούς τουρίστες σχετικά με επιθέσεις που διαπράχθηκαν και σε ξενοδοχεία στην Κούβα, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων Associated Press, επικαλούμενο ανώτατους αξιωματούχους που δεν θέλησαν να κατονομαστούν.

Η πρεσβεία θα σταματήσει να χορηγεί θεωρήσεις εισόδου και θα προχωρήσει στην έκδοση νέας ταξιδιωτικής οδηγίας σήμερα, σύμφωνα με τους ίδιους αξιωματούχους.

Χθες πηγές προσκείμενες στην κυβέρνηση Τραμπ και το Κογκρέσο ανέφεραν στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ οριστικοποιεί ένα σχέδιο που προβλέπει τη μείωση του προσωπικού της αμερικανικής πρεσβείας στην Αβάνα, σε αντίδραση για τα ακόμη ανεξήγητα συμβάντα που προκάλεσαν προβλήματα υγείας σε στελέχη του αμερικανικού διπλωματικού προσωπικού στην Κούβα.

Σύμφωνα με την Ουάσινγκτον, 21 διπλωμάτες και μέλη των οικογενειών τους αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας η αιτία των οποίων παραμένει άγνωστη: απώλεια ακοής, ζαλάδες, ναυτία και σε τουλάχιστον μία περίπτωση εγκεφαλική βλάβη. Ορισμένοι Καναδοί διπλωμάτες στην Κούβα επίσης αντιμετώπισαν παρόμοια προβλήματα υγείας, σύμφωνα με έναν Καναδό αξιωματούχο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ