Καταλονία: Επεισόδια σε εκλογικά κέντρα - Βίαιη συμπεριφορά των αστυνομικών - 465 τραυματίες (βίντεο)

Οι Καταλανοί έχουν ήδη αρχίσει να σχηματίζουν ουρές μπροστά από τα εκλογικά κέντρα προκειμένου να ψηφίσουν στο σημερινό δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της επαρχίας αυτής της Ισπανίας, παρά την απαγόρευση από τη Μαδρίτη. Την ίδια ώρα μια αυτοκινητοπομπή αποτελούμενη από περίπου 30 φορτηγάκια της εθνοφρουράς, φορτηγάκια χωρίς διακριτικά και ένα φορτηγό γεμάτο αστυνομικούς αναχώρησαν από το λιμάνι της Βαρκελόνης, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες που μίλησαν στο Reuters.

Οι κάλπες για το δημοψήφισμα είναι προγραμματισμένο να ανοίξουν στις 09:00 (τοπική ώρα, 10:00 ώρα Ελλάδας) και να κλείσουν στις 20:00 (τοπική ώρα, 21:00 ώρα Ελλάδας). Στις 6 Σεπτεμβρίου οι αυτονομιστές ανακοίνωσαν τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος αυτού, παρότι το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας το είχε κρίνει αντισυνταγματικό και χωρίς να υπάρχει πλήρης συναίνεση μεταξύ των Καταλανών.

Ενταση σε εκλογικά τμήματα:

Η κυβέρνηση θέλει να ανατρέψει το δημοψήφισμα.

Η αστυνομία προχωρά σε κατάσχεση καλπών και ψηφοδελτίων.

«Είμαστε ειρηνικοί άνθρωποι», φωνάζουν οι συγκεντρωμένοι έξω από εκλογικό κέντρο της Βαρκελώνης, στο οποίο έχει αρχίσει να επεμβαίνει η ισπανική αστυνομία, σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα που μίλησε στο Reuters. Την ίδια ώρα φορτηγάκια της αστυνομίας και ένα ασθενοφόρο βρίσκονται σταθμευμένα κοντά στο εκλογικό κέντρο όπου έχουν ξεσπάσει οι ταραχές.

Δεκάδες μέλη των δυνάμεων αντιμετώπισης ταραχών της ισπανικής αστυνομίας σπρώχνουν με τις ασπίδες τους τους ανθρώπους που είναι συγκεντρωμένοι έξω από αυτό το εκλογικό κέντρο της Βαρκελώνης, σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Καταλονίας.

Εξάλλου το ισπανικό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι η αστυνομία και η εθνοφρουρά έχουν αρχίσει να κατάσχουν κάλπες και ψηφοδέλτια από εκλογικά κέντρα στην Καταλονία.

H αστυνομία σπάει πόρτες για να εμποδίσει την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος

Απίστευτο βίντεο βίας

Βίντεο με τους πυροβολισμούς απο την Ισπανική αστυνομία

Βίντεο που σοκάρουν – Αστυνομικοί χτυπούν πολίτες

https://twitter.com/OscarJim3nez/status/914463865081143296

Σοκαριστικές είναι οι φωτογραφίες που κυκλοφορούν με τους αστυνομικούς να ξυλοκοπούν χωρίς έλεος πολίτες:

 

 

 

Ο απολογισμός των τραυματιών

Νέα στοιχεία ήρθαν στη δημοσιότητα απο τον  δήμαρχο της Βαρκελώνης για τον αριθμό των τραυματιών.

«Ως δήμαρχος της Βαρκελόνης, ζητώ να τερματισθουν άμεσα οι επιθέσεις της αστυνομίας εναντίον του ανυπεράσπιστου πληθυσμού», αναφέρει η δήμαρχος Άντα Κολάου σε δήλωση που εξέδωσε.

Σε χωριστή δήλωση, η καταλανική υπηρεσία υγείας αναφέρει πως οι τραυματίες ανέρχονται σε 465 και δύο νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση.

“Η Μαδρίτη αναγκάστηκε να στείλει την αστυνομία στην επαρχία, για να εμποδίσει τη διενέργεια του δημοψηφίσματος”, λέει ο εκπρόσωπος της ισπανικής κυβέρνησης.

Ο εκπρόσωπος της ισπανικής κυβέρνησης στην Καταλονία, Ενρικ Μίγιο, δήλωσε ότι η Μαδρίτη αναγκάστηκε να στείλει, χωρίς να θέλει, την αστυνομία στην επαρχία, για να εμποδίσει τη διενέργεια του δημοψηφίσματος. Σκοπός των αστυνομικών, σύμφωνα με τον ίδιο, που επενέβησαν στα εκλογικά κέντρα ήταν να κατασχέσουν κάλπες και ψηφοδέλτια. «Δεν έχουν στόχο τους ανθρώπους που πάνε να ψηφίσουν», πρόσθεσε.

Σχολιάζοντας την ανακοίνωση της καταλανικής κυβέρνησης, ότι ο κόσμος μπορεί να ψηφίσει σε όποιο εκλογικό κέντρο βρει ανοιχτό, ο Μίγιο τόνισε: «Πρόκειται για μια απάτη, για μια φάρσα. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που αλλάζουν οι κανόνες του παιχνιδιού 45 λεπτά πριν ξεκινήσει η ψηφοφορία».

“Ουρές” ψηφοφόρων για να ψηφίσουν

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο της εφημερίδας “El Pais,” Αλφόνσο Κονγκοστρίνα δείχνει ψηφοφόρους να έχουν σχηματίσει γραμμές για να ψηφίσουν σε εκλογικό τμήμα, στο κέντρο της Βαρκελώνης.

Με αργούς ρυθμούς η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος

Με ρυθμούς χελώνας διεξάγεται η ψηφοφορία για το δημοψήφισμα της ανεξαρτησίας στην Καταλονία, καθώς προκύπτουν προβλήματα  στο ηλεκτρονικό σύστημα καταμέτρησης που βγαίνει εκτός λειτουργίας.

Η κατάσταση αυτή, δημιουργεί πρόβλημα στον καθορισμό ολοκληρωμένης εικόνας, για το ποσοστό συμμετοχής.

Από την άλλη μεριά, κάτοικοι από ολόκληρη την Καταλονία στέλνουν μηνύματα δηλώνοντας ότι ψηφίζουν χωρίς την παρουσία της αστυνομίας.

https://twitter.com/i/web/status/914412939939078145

 

Ψήφισε ο Κάρλες Πουτζεμόντ

Παρόλο που η αστυνομία εισέβαλε με τη βία στο εκλογικό κέντρο της Ζιρόνα όπου πρόκειται να ψηφίσει ο πρόεδρος της επαρχίας Κάρλες Πουτζεμόντ, λίγο αργότερα κυκλοφήρησε μια φωτογραφία που δείχνει τον Κάρλες Πουτζεμόντ να ψηφίζει κανονικά.

Δείτε την φωτογραφία:

«Όσοι ψηφοφόροι επιθυμούν να ψηφίσουν να πάνε σε οποιοδήποτε εκλογικό κέντρο βρουν ανοικτό» αναφέρει ανακοίνωση της περιφερειακής κυβέρνησης της Καταλονίας.

Σε ένα ακόμη βήμα προκειμένου να διευκολυνθεί η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, το οποίο η Μαδρίτη έχει χαρακτηρίσει παράνομο και έχει απαγορεύσει, τα ψηφοδέλτια που θα τυπώσουν στο σπίτι τους οι ψηφοφόροι θα θεωρούνται έγκυρα, δήλωσε ο Τζόρντι Τουρούλ εκπρόσωπος της περιφερειακής κυβέρνησης.

«Μπορούμε να πραγματοποιήσουμε ένα δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία τηρώντας τις εγγυήσεις για τις οποίες έχουμε δεσμευθεί», τόνισε ο Τουρούλ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Η επαρχία είναι σχεδόν διχασμένη αναφορικά με το θέμα, όμως η πλειονότητα των κατοίκων επιθυμεί, σε ποσοστό 70%, να διεξαχθεί ένα νόμιμο δημοψήφισμα με την άδεια της κεντρικής κυβέρνησης. Από τις 6 Σεπτεμβρίου ούτε οι νομικές προσφυγές, ούτε οι συλλήψεις και οι έρευνες έχουν αποτρέψει τους αυτονομιστές της Καταλονίας, όπου ζει το 16% των κατοίκων της Ισπανίας.

Μάλιστα πολλοί από αυτούς κατασκήνωσαν έξω από σχολεία στην διάρκεια της νύχτας, προκειμένου να εμποδίσουν την τοπική αστυνομία να προχωρήσει στην εκκένωση και το κλείσιμο των σχολείων που θα λειτουργήσουν ως εκλογικά κέντρα. Σύμφωνα με την ισπανική κυβέρνηση 163 σχολεία που θα είναι εκλογικά τμήματα έχουν καταληφθεί από οικογένειες, ενώ η αστυνομία έχει αποκλείσει 1.300 από τα 2.315 σχολεία που θα λειτουργούσαν ως εκλογικά τμήματα στην Καταλονία.

 

 

Σε συνέντευξή του στο AFP ο πρόεδρος της επαρχίας αυτής, ο Κάρλες Πουτζεμόντ, δήλωσε ότι νιώθει πως φέρει «μια μεγάλη ευθύνη». «Είναι μια πολύ σοβαρή στιγμή», τόνισε, επιβεβαιώνοντας ότι σε περίπτωση νίκης του «ναι» θα ληφθούν «πολιτικές αποφάσεις» που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, έπειτα από μια «μεταβατική» φάση στη διάρκεια της οποίας θα γίνουν διαπραγματεύσεις για την απόσχιση της επαρχίας από την Ισπανία.

Οι συνέπειες μιας απόσχισης της επαρχίας αυτής, που εκπροσωπεί το 19% του ΑΕΠ της Ισπανίας και έχει το μέγεθος του Βελγίου, δεν μπορούν να εκτιμηθούν, όπως και αυτές του Brexit. Ανησυχούν όμως πολύ τους Ισπανούς, οι οποίοι βγήκαν χθες το βράδυ στους δρόμους κατά χιλιάδες διαδηλώνοντας ενάντια στο δημοψήφισμα, τόσο στη Βαρκελόνη όσο και στη Μαδρίτη. Κρατούσαν σημαίες ισπανικές, καταλανικές και ευρωπαϊκές και πανό που έγραφαν «Η Καταλονία είναι η Ισπανία».

Από την πλευρά τους οι αυτονομιστές ισχυρίζονται ότι έχουν προκαλέσει «μια επανάσταση χαμόγελων» και πραγματοποιούν καθημερινές κινητοποιήσεις.

Η κυβέρνηση του συντηρητικού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι τονίζει ότι το δημοψήφισμα είναι παράνομο και δεν προβλέπεται από το ισπανικό Σύνταγμα.

Σύμφωνα με την νομαρχία, 160 εκλογικά κέντρα έχουν καταληφθεί από τους αυτονομιστές, όμως 1.300 έχουν κλείσει. Η ημέρα κινδυνεύει να εξελιχθεί σε ένα παιχνίδι γάτας με το ποντίκι.

 

Φράσσουν τις πόρτες των εκλογικών κέντρων για να εμποδίσουν την επέμβαση της αστυνομίας

Καταλανοί ψηφοφόροι έχουν αρχίσει να φράσσουν τις πόρτες στα εκλογικά κέντρα προκειμένου να μην επιτρέψουν στην αστυνομία να εμποδίσει τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος. Στο μεταξύ κάλπες και ψηφοδέλτια έχουν αρχίσει να τοποθετούνται σε κάποια από τα εκλογικά κέντρα, όπως μετέδωσαν τοπικά μέσα ενημέρωσης. Το καταλανικό τηλεοπτικό δίκτυο TV3 μετέδωσε εικόνες από ένα εκλογικό κέντρο σε προάστιο της Βαρκελόνης στο οποίο έχει τοποθετηθεί ήδη η κάλπη και τα ψηφοδέλτια. Επίσης η εφημερίδα La Vanguardia ανέφερε ότι οι κάλπες έχουν αρχίσει να φτάνουν σε αρκετά κέντρα.

Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ-ΜΠΕ