Ωμή βία στο αιματοβαμμένο δημοψήφισμα - 844 τραυματίες - Τους έδερναν με γκλομπ!

Με αίμα βάφτηκε η χθεσινή ψηφοφορία στην Καταλονία. Αστυνομικές δυνάμεις επιτέθηκαν σε κόσμο στους δρόμους της Βαρκελώνης και άλλων καταλανικών πόλεων, αλλά και στα εκλογικά κέντρα που είχαν στηθεί.

Σύμφωνα με την καταλανική κυβέρνηση, η δράση των αστυνομικών είχε αποτέλεσμα 844 άνθρωποι να ζητήσουν ιατρική βοήθεια. Δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν σοβαρά: ένας 70χρονος υπέστη έμφραγμα, ενώ ένας άνθρωπος τραυματίστηκε στο μάτι.

Μάλιστα επιθέσεις σημειώθηκαν και μέσα σε εκλογικά τμήματα, όπου είχαν διεισδύσει αστυνομικοί με πολιτικά ρούχα.

Στο εκλογικό κέντρο που είχε στηθεί στο ινστιτούτο Ramon Llull στη Βαρκελώνη, είχε αναπτυχθεί αστυνομική δύναμη αντιμετώπισης ταραχών και όταν πολίτες συγκεντρώθηκαν στην είσοδο, και δημιούργησαν μία ανθρώπινη αλυσίδα, οι αστυνομικού τους ζήτησαν να αποχωρήσουν. Αφού ο κόσμος παρέμενε εκεί, βγήκαν τα γκλομπ.
«Όταν είδαν ότι οι πολίτες δεν είχαν πρόθεση ν’ αποχωρήσουν έβγαλαν τα γκλοπ. Δεν θα ξεχάσω τα βλέμματα μίσους. Μεταξύ των ανθρώπων που είχαν συγκεντρωθεί για να ψηφίσουν ήταν γέροι άνθρωποι και μικρά παιδιά, ενώ οι αστυνομικοί άρχισαν να τους χτυπούν όλους το ίδιο, χωρίς να κάνουν διακρίσεις» δήλωσε χαρακτηριστικά αυτόπτης μάρτυρας.

«Παράλληλα, πήραν από εμάς, προσωπικά αντικείμενα ‘τσάντες, πορτοφόλια… Είχα βγάλει τα γυαλιά μου και καθώς δεν μετακινήθηκα, αυτά, ποδοπατήθηκαν. Ήταν μια θλιβερή σκηνή, ενώ ο αδερφός μου κατέληξε στο νοσοκομείο», πρόσθεσε.

Τελικά, οι αστυνομικοί κατόρθωσαν να κατασχέσουν το εκλογικό υλικό.

Οι αστυνομικές δυνάμεις χθες έκαναν χρήση και πλαστικών σφαιρών προκειμένου να σταματήσουν όσους ήθελαν να ψηφίσουν: «Ξαφνικά η αστυνομία μας επιτέθηκε με βάρβαρο τρόπο. Μας χτυπούσαν με κλομπ, ασπίδες, πλαστικές σφαίρες», ανέφερε ένας Καταλανός.

Στο παρακάτω βίντεο εμφανίζονται αστυνομικοί να κλωτσούν με μανία ψηφοφόρους και να τραβούν γυναίκα από τα μαλλιά

Το υπουργείο Εσωτερικών της Ισπανίας ανακοίνωσε ότι η αστυνομία έκλεισε 92 εκλογικά τμήματα στην Καταλονία, έπειτα από συγκρούσεις ανάμεσα στις ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας και ψηφοφόρους που προκάλεσαν τον τραυματισμό 12 αστυνομικών.

«Αναγκαστήκαμε να κάνουμε κάτι που δεν θέλαμε», είπε σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος της ισπανικής κυβέρνησης στην επαρχία αυτή Ένρικ Μίγιο. «Σκοπός της αστυνομίας και της εθνοφρουράς που επενέβησαν στα εκλογικά κέντρα της Καταλονίας ήταν να κατασχέσουν το υλικό για τη διεξαγωγή του απαγορευμένου από τη Μαδρίτη δημοψηφίσματος και δεν έχουν στόχο τους ανθρώπους που πάνε να ψηφίσουν», εξήγησε.