Μαδρίτη: Ανοικτό το ενδεχόμενο να εφαρμοστεί το άρθρο 155 κατά της Καταλονίας

H ισπανική κυβέρνηση, δια στόματος του υπουργού Δικαιοσύνης Ραφαέλ Καταλά, δεν απέκλεισε την εφαρμογή στην Καταλωνία του αμφιλεγόμενου άρθρου 155 του Συντάγματος, για την αναστολή των εξουσιών των τοπικών κυβερνήσεων σε περίπτωση που πλήττεται η εθνική κυριαρχία, ενώ ταυτόχρονα επαίνεσε και τη στάση που τήρησαν οι δυνάμεις της τάξης κατά τη χθεσινή επέμβασή τους για να αποτρέψουν τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της αυτόνομης περιοχής.

«Το 155 είναι εδώ, και προτιθέμεθα να ασκήσουμε τον νόμο σε όλη του την ισχύ. Η υποχρέωσή μας είναι να επιλύουμε προβλήματα και θα το κάνουμε μολονότι ορισμένα από τα συγκεκριμένα μέτρα μπορεί να μας προκαλούν πόνο. Αλλά εάν κάποιος βούλεται να διακηρύξει την ανεξαρτησία του, θα πρέπει τότε να του πούμε ότι δεν μπορεί», τόνισε ο Καταλά σε συνέντευξή του στο κρατικό δίκτυο τηλεόρασης TVE.

Όσον αφορά τη χθεσινή δράση της αστυνομίας στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλωνίας, ο Ραφαέλ Καταλά τη χαρακτήρισε «υποδειγματική», ενώ και ο υπουργός Εσωτερικών Χουάν Ιγνάθιο Θόιδο να εξέφρασε «τη λύπη του για τους τραυματίες και από τις δύο πλευρές».

«Όσο κι εάν προσπάθησε κανείς να εστιάσει στο αντίθετο, εγώ βλέπω πως συμπεριφέρονται απέναντι σε δημόσιες αναταραχές οι αστυνομίες κρατών, των οποίων σήμερα τα μέσα ενημέρωσης εκφράζουν τον αποτροπιασμό τους. Εγώ πιστεύω πως επέδειξαν απέναντι στους πολίτες σεβασμό, μέτρο, αναλογικότητα στην επέμβασή τους και δεν χρησιμοποιήθηκε βία παρά μόνον σε ακραίες περιστάσεις», υποστήριξε ο Καταλά στην TVE.

Όσον αφορά το γεγονός ότι παρ’ ότι σε πολλές περιπτώσεις η αστυνομία χρειάσθηκε να επέμβει έντονα, εντούτοις δεν κατόρθωσε να αποτρέψει τη λειτουργία αρκετών τμημάτων, ο ίδιος υπουργός δήλωσε επίσης σήμερα στον ραδιοφωνικό σταθμό Onda Cero πως οι αστυνομικές δυνάμεις «χρειάσθηκε να μετριάσουν τη χρήση βίας στις επεμβάσεις τους. Μία δύσκολη ισορροπία. Η βασική θεωρία ήταν να εμποδίσουμε την παράνομη ψηφοφορία, όμως υπό αυτές τις συνθήκες αναγκασθήκαμε να δράσουμε με προνοητικότητα και με περιορισμένη χρήση βίας: ο στόχος ήταν να μη γίνει το δημοψήφισμα και αυτό το κατορθώσαμε».

Από την πλευρά του ο Θόιδο, σε δηλώσεις του σήμερα στα δίκτυα Antena 3 και RNE, υπεραμύνθηκε των μέσων που μετήλθε η αστυνομία, παρ’ ότι παραδέχθηκε πως «δεν είναι ευχάριστο» να βλέπει κανείς τραυματίες στους δρόμους. «Λυπούμαι για τους τραυματίες και από τις δύο πλευρές», αλλά η χρήση βίας κατέστη επιβεβλημένη «για να αποφευχθεί ένα χειρότερο κακό» πρόσθεσε.

Επιτροπή για δημοψήφισμα στην Καταλονία: Σύμφωνα με το ισπανικό Σύνταγμα το δημοψήφισμα στην Καταλονία δεν ήταν νόμιμο

Τη θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι «σύμφωνα με το ισπανικό Σύνταγμα το χθεσινό δημοψήφισμα στην Καταλονία δεν ήταν νόμιμο» εξέφρασε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς. «Για την Επιτροπή και για τον πρόεδρο Γιούνκερ όπως έχει ειπωθεί επανειλημμένως πρόκειται για εσωτερικό ζήτημα της Ισπανίας και πρέπει να αντιμετωπιστεί στο πλαίσιο της συνταγματικής τάξης στην Ισπανία» είπε και πρόσθεσε: «Επαναλαμβάνουμε ότι νομικά η θέση αυτής της Επιτροπής αλλά και των προκατόχων της είναι ότι εάν ένα δημοψήφισμα που έχει οργανωθεί σύμφωνα με το ισπανικό Σύνταγμα κατέληγε σε κάποια εδαφική αποχώρηση, τα εδάφη αυτά θα βρίσκονταν εκτός ΕΕ».

Συνεχίζοντας, ο Μ. Σχοινάς σημείωσε ότι πέρα από τα νομικά ζητήματα η Επιτροπή πιστεύει ότι «είναι καιροί για ενότητα και σταθερότητα όχι για διαιρέσεις και κατακερματισμούς». Ο ίδιος κάλεσε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές «να περάσουν γρήγορα από την αντιπαράθεση στο διάλογο». «Η βία δεν μπορεί να είναι ένα εργαλείο στην πολιτική» ανέφερε και υπογράμμισε ότι η Επιτροπή έχει «εμπιστοσύνη στην ηγεσία του Μαριάνο Ραχόι να διαχειριστεί αυτή τη δύσκολη διαδικασία με πλήρη σεβασμό στα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα και στο ισπανικό Σύνταγμα».

Τέλος, ο ίδιος εκπρόσωπος ανέφερε ότι το γραφείο του προέδρου Γιούνκερ και του πρωθυπουργού της Ισπανίας βρίσκονταν σε επαφή καθ’όλη τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, ενώ έχει προγραμματιστεί για σήμερα τηλεφωνική συνομιλία των δύο ανδρών.

Το «ναι» επικράτησε με το 90% των ψήφων

Ο πρόεδρος της Καταλονίας διατράνωσε την Κυριακή ότι οι πολίτες της περιοχής κέρδισαν «το δικαίωμα να αποκτήσουν ένα κράτος ανεξάρτητο» από την Ισπανία, μετά τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την αυτοδιάθεση παρά την απαγόρευσή του από τη Μαδρίτη, το οποίο σημαδεύτηκε από βίαια επεισόδια και στο οποίο, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνησή του, επικράτησε με συντριπτικό ποσοστό το «ναι». Ο Κάρλες Πουτζντεμόν, 54 ετών, επικεφαλής της κυβέρνησης της Καταλονίας από τις αρχές του 2016, κλιμάκωσε έτσι την πρόκληση για το ισπανικό κράτος για το ζήτημα, που διχάζει και τους ίδιους τους Καταλανούς.

Η σύγκρουση χαρακτηρίζεται στην Ισπανία η χειρότερη πολιτική κρίση που έχει βιώσει η χώρα μετά το τέλος του στρατιωτικού καθεστώτος του Φρανθίσκο Φράνκο το 1981.

«Σήμερα δεν έγινε δημοψήφισμα για την αυτοδιάθεση στην Καταλονία. Το κράτος δικαίου παραμένει σε ισχύ με όλη τη δύναμή του», δήλωσε το βράδυ της Κυριακής ο επικεφαλής της συντηρητικής κυβέρνησης της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, στο τέλος μιας μέρας που σημαδεύτηκε από τεράστια ένταση.

Τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα ο εκπρόσωπος της καταλανικής κυβέρνησης Ζόρντι Τουρούλ ανακοίνωσε από την πλευρά του τη νίκη του «ναι», με ποσοστό «90%». Κατά τον ίδιο, πάνω από δύο εκατομμύρια άνθρωποι- από τους συνολικά 7,5 εκατομμύρια Καταλανούς- υποστήριξαν ότι η Καταλονία πρέπει να γίνει «ανεξάρτητο κράτος με τη μορφή της Δημοκρατίας», επί του συνόλου των 2,26 εκατομμυρίων ψηφισάντων.

Το «όχι» έλαβε το 7,8% των ψήφων (176.000) στη διαδικασία, από την οποία απείχαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης στους αυτονομιστές.

Η ανακοίνωση έγινε δεκτή με ζητωκραυγές στο κέντρο της Βαρκελόνης, όπου είχαν συγκεντρωθεί αρκετές χιλιάδες αυτονομιστές.

Σύμφωνα με τον Τουρούλ, το ποσοστό της συμμετοχής ανήλθε στο 42,3%: ένα επίπεδο που ο πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν χαρακτηρίζει αποδεκτό, καθώς όπως διαβεβαιώνει αυτό ήταν το ποσοστό της συμμετοχής των Ισπανών στο δημοψήφισμα για το ευρωπαϊκό Σύνταγμα.

Ωστόσο η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος δεν συνοδεύτηκε από καμιά από τις εγγυήσεις που εξασφαλίζουν την αξιοπιστία των εκλογικών διαδικασιών, αφού το ισπανικό κράτος έβαλε στο στόχαστρο όλες τις υποδομές που θα επέτρεπαν μια ορθή διαδικασία.

Δεν υπήρξε ανεξάρτητη εκλογική επιτροπή που να επέβλεψε τη διαδικασία, οι εκλογικοί κατάλογοι δεν ήταν διαφανείς, η ψηφοφορία δεν ήταν μυστική κ.ο.κ.

Ο «νόμος του δημοψηφίσματος» που είχαν εγκρίνει οι αυτονομιστές για την οργάνωση της ψηφοφορίας προβλέπει ότι μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος, η κυβέρνηση θα ανακηρύξει την ανεξαρτησία και θα αρχίσει μια φάση διαπραγματεύσεων.

Πηγή: AΠΕ – ΜΠΕ