Υπόθεση bitcoin: Διαμαρτυρίες από τη Μόσχα για την έκδοση του Ρώσου στις ΗΠΑ

Την έντονη διαμαρτυρία του εκφράζει με ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών προς τη χώρα μας, σχετικά με
την απόφαση ελληνικού δικαστηρίου να εκδοθεί ο χάκερ Αλεξάντερ Βίνικ στις ΗΠΑ
Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών επισημαίνει ότι η απόφαση του ελληνικού δικαστηρίου είναι αντίθετη προς το διεθνές δίκαιο, αφού όφειλε να προηγηθεί η εκδίκαση του ρωσικού αιτήματος έκδοσης.
Η Ρωσία έχει καταθέσει επίσημο αίτημα, διαμέσου του υπουργείου Εξωτερικών της, για την έκδοση του «μάγου του bitcoin» στη χώρα και όπως ισχυρίζεται, έχει προτεραιότητα επειδή πρόκειται για Ρώσο πολίτη.
Στην ανακοίνωση αναφέρεται:
«Διαπιστώσαμε με λύπη την απόφαση του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου της Θεσσαλονίκης να συμμορφωθεί στο αίτημα των Ηνωμένων Πολιτειών να εκδώσει τον Αλέξανδρο Βίννικ στις ΗΠΑ. Θεωρούμε την ετυμηγορία άδικη και παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Το αίτημα του Γενικού Εισαγγελέα της Ρωσίας για την έκδοση του κ. Vinnik στη Ρωσία υποβλήθηκε στις ελληνικές αρχές. Με βάση το νομικό προηγούμενο, το ρωσικό αίτημα θα έπρεπε να έχει προτεραιότητα, καθώς ο κ. Vinnik είναι πολίτης της Ρωσίας. Η ετυμηγορία είναι ακόμη πιο περίεργη, με δεδομένες τις φιλικές σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Ελλάδας.
Ξεπερνάμε το γεγονός αυτό, καθώς η δικαστική απόφαση δεν είναι οριστική. Το συμβούλιο του κ. Vinnik θα προσφύγει στο Ανώτατο Αστικό και Ποινικό Δικαστήριο της Ελλάδας. Η ετυμηγορία του δικαστηρίου πρέπει να υποβληθεί προς έγκριση στον υπουργό Δικαιοσύνης της Ελλάδος. Ελπίζουμε οι ελληνικές αρχές να εξετάσουν το αίτημα του Γραφείου του Γενικού Εισαγγελέα της Ρωσίας και το σκεπτικό της Ρωσίας και να ενεργήσουν με αυστηρή τήρηση του διεθνούς δικαίου».