Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας: Άκυρο το δημοψήφισμα της Καταλονίας

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας ακύρωσε ομοφώνως το δημοψήφισμα στην Καταλονία.

Η απόφαση αναφέρει:

«Το δημοψήφισμα παραβιάζει πολλές συνταγματικές αρχές, την υπεροχή του Συντάγματος, την εθνική κυριαρχία και την άρρηκτη ενότητα του ισπανικού έθνους».

Το Ανώτατο Δικαστήριο κάνει επίσης λόγο για «πολύ σοβαρές παραλείψεις στη νομοθετική διαδικασία» όσον αφορά την έγκριση του δημοψηφίσματος από την καταλανική Βουλή.

Η απόφαση του Ισπανικού δικαστηρίου, αν και αναμενόμενη, καταφέρει ακόμα ένα πλήγμα στον πρόεδρο της Καταλανικής κυβέρνησης Κάρλες Πουτζδεμόν, πρωτεργάτη του δημοψηφίσματος της 1ης Οκτωβρίου.

Η κυβέρνηση της Καταλονίας από την πλευρά της, απαντά πως δεν θα εγκαταλείψει τον αγώνα της για ανεξαρτησία. Ο ηγέτης της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν δεν κατάφερε να αποσαφηνίσει τη θέση του τη Δευτέρα, αφού στις 10 Οκτωβρίου, ενώπιον του τοπικού κοινοβουλίου είχε δηλώσει ότι τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος της 1ης Οκτωβρίου του δίνουν το δικαίωμα να κηρύξει την ανεξαρτησία της περιφέρειας, πριν σπεύσει να ανακοινώσει την «αναστολή» της διακήρυξης αυτής, προκειμένου να έχει συνομιλίες με την ισπανική κυβέρνηση.