Αυτός είναι ο τρομοκράτης του Μανχάταν: "Θέρισε" 8 ζωές με το φορτηγό - Φώναζε «ο Αλλάχ είναι μεγάλος»

Ο 29χρονος Σαϊφούλο Σάιποφ, που κατάγεται από το Ουζμπεκιστάν και έμενε στις ΗΠΑ από το 2010, είναι ο μακελάρης του Μανχάταν.
Κατοικούσε στο Νιού Τζέρσεϊ και το τελευταίο διάστημα εργαζόταν στην Uber.

Χθες έριξε το φορτηγάκι που οδηγούσε πάνω σε ποδηλάτες και στη συνέχεια «στόχευσε» και έπεσε πάνω σε ένα σχολικό, στο οποίο επέβαιναν τρία παιδιά.
Μετά βγήκε από το όχημα οπλισμένος με ένα αεροβόλο και ένα όπλο από αυτά που χρησιμοποιούνται στο παιχνίδι του paintball, φωνάζοντας «Αλλάχου Άκμπαρ» – «ο Αλλάχ είναι μεγάλος» και άφησε δίπλα κάποιες χειρόγραφες σημειώσεις στα αραβικά.

Αποτέλεσμα της επίθεσής του, 8 νεκροί και 11 τραυματίες.
Ο δράστης πυροβολήθηκε στην κοιλιακή χώρα από έναν ένστολο αστυνομικό και συνελήφθη. Μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο όπου χειρουργήθηκε και νοσηλεύεται φρουρούμενος.
Στο φορτηγό του βρέθηκαν φωτογραφίες με σημαίες του ISIS και χειρόγραφο σημείωμα -γραμμένο στα αγγλικά- στο οποίο έγραφε πως έκανε την επίθεση για λογαριασμό του «Ισλαμικού Κράτους».

Όπως δήλωσε αξιωματούχος στους New York Times, ο Σαΐποφ διέθετε πράσινη κάρτα.
Μετά την αιματηρή επίθεση, αστυνομικοί ερεύνησαν το σπίτι του στο Πάτερσον του Νιού Τζέρσεϊ και μίλησαν με γείτονες και γνωστούς του.
«Ο πατέρας μου μας τον παρουσίασε λέγοντας “μόλις ήρθε στις Ηνωμένες Πολιτείες, θα μείνει μαζί μας”», αφηγήθηκε ο Μπεχζόντ Αμπντουσαμάτοφ, 22 ετών. Θυμάται πως ο Σαΐποφ καταγόταν από την Τασκένδη του Ουζμπεκιστάν και ήξερε ελάχιστα αγγλικά. Κοιμόταν αργά, έψαχνε για δουλειά και προσπαθούσε να βελτιώσει τα αγγλικά του, συνέχισε ο Αμπντουσαμάτοφ, που έμαθε την Τρίτη μέσω ειδοποίησης στο κινητό του τηλέφωνο πως ο Σαΐποφ είναι ο ύποπτος για την τρομοκρατική ενέργεια στο νότιο Μανχάταν.
Ο Κομπίλιον Ματκάροφ, 37 ετών, ουζμπέκος μετανάστης στις ΗΠΑ, είπε πως γνώρισε τον Σαΐποφ στο Φορτ Μάιερς, στη Φλόριντα, πριν από χρόνια, όταν ο Σαΐποφ δούλευε ως οδηγός φορτηγού. Κατόπιν, μετακόμισε στο Νιού Τζέρσεϊ και άρχισε να δουλεύει ως οδηγός για την Uber, είπε ο Ματκάροφ, μιλώντας στην εφημερίδα New York Times.
«Ήταν ένας πολύ καλός τύπος όταν τον ήξερα. Του άρεσαν οι ΗΠΑ. Έμοιαζε να νοιώθει τυχερός και ευτυχισμένος και μίλαγε σαν όλα να ήταν μια χαρά Δεν έμοιαζε με τρομοκράτη, αλλά δεν ξέρω τι γινόταν μέσα του», είπε ο ίδιος.
Οι ΝYT, αναφέρουν ότι ο δράστης βρισκόταν στο στόχαστρο των ομοσπονδιακών αρχών. Τρία στελέχη των διωκτικών αρχών είπαν ότι είχε προσελκύσει την προσοχή τους στο πλαίσιο μιας άσχετης υπόθεσης. Άλλα αμερικανικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι ο 29χρονος δεν είχε εγκληματικό παρελθόν καθώς το μόνο που βρέθηκε από την έρευνα ήταν τέσσερις κλήσεις από την τροχαία.
Τα τελευταία δύο χρόνια, μια έρευνα του FBI, του υπουργείου Εσωτερικής Ασφαλείας, της αστυνομίας της Νέας Υόρκης και ομοσπονδιακών εισαγγελέων του Μπρούκλιν οδήγησε στην απαγγελία κατηγοριών σε βάρος πέντε ανδρών από το Ουζμπεκιστάν και ενός από το Καζακστάν για υλική υποστήριξη στην οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.
Ορισμένοι από τους ανθρώπους αυτούς ομολόγησαν την ενοχή τους, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζεται αν ο Σαΐποφ συνδεόταν με τη συγκεκριμένη έρευνα.