Χιλιάδες τουρίστες εγκαταλείπουν το Μπαλί μετά την επαναλειτουργία του αεροδρομίου

Χιλιάδες τουρίστες εγκατέλειψαν σήμερα το Μπαλί, την επομένη της επαναλειτουργίας του αεροδρομίου της Ντενπάσαρ, το οποίο είχε κλείσει για τρεις ημέρες λόγω της τέφρας που εκλύθηκε στην ατμόσφαιρα από ηφαίστειο στο νησί της Ινδονησίας.

Το επίπεδο συναγερμού στο όρος Αγκούνγκ παραμένει στη μέγιστη κλίμακα, όμως μια αλλαγή στην κατεύθυνση του ανέμου επέτρεψε στις αρχές του διεθνούς αεροδρομίου του νησιού να ανακοινώσουν την επαναλειτουργία του χθες το απόγευμα.

Περίπου 120.000 ταξιδιώτες είχαν εγκλωβιστεί από τη Δευτέρα στο νησί που προσελκύει τουρίστες από όλο τον κόσμο, λόγω της σεισμικής δραστηριότητας του όρους Αγκούνγκ η οποία οδήγησε επίσης στην απομάκρυνση δεκάδων χιλιάδων κατοίκων που ζουν πέριξ του ηφαιστείου.

«Μετά την επαναλειτουργία του αεροδρομίου, επαναλήφθηκαν οι πτήσεις και η κατάσταση επιστρέφει σταδιακά στην κανονικότητα» δήλωσε εκπρόσωπος του διεθνούς αεροδρομίου. Περισσότεροι από 4.500 άνθρωποι αναχώρησαν από το αεροδρόμιο της Ντενπάσαρ, όπως διευκρίνισαν οι τοπικές αρχές.

Αντίθετα, το διεθνές αεροδρόμιο Λόμποκ, ενός γειτονικού νησιού, έκλεισε και πάλι σήμερα λόγω της τέφρας του ηφαιστείου που κατευθυνόταν προς τα εκεί. Η ηφαιστειακή τέφρα είναι επικίνδυνη για τους κινητήρες των αεροπλάνων.

Αν και το ηφαίστειο μοιάζει να εκλύει λιγότερη τέφρα και καπνό σήμερα, ειδικοί εξακολουθούν να είναι επιφυλακτικοί, προειδοποιώντας ότι μια μεγάλη έκρηξη μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή, έπειτα από μια σειρά μικρών εκρήξεων.