«Ναι» του αμερικανικού στρατού στους χρήστες μαριχουάνας

Ευχάριστα… νέα για όσους Αμερικανούς καπνίζουν μαριχουάνα και θέλουν να καταταγούν στο στρατό. Καθώς φαίνεται ο στρατός των ΗΠΑ από εδώ και στο εξής θα κάνει εξαιρέσεις σε κάποιες περιπτώσεις ατόμων τα οποία σκοράρουν έναν x επιτρεπτό βαθμό στις απαραίτητες εξετάσεις, αλλά έκαναν χρήση μαριχουάνας… κάποτε. Γιατί όπως ο στρατός αποφάσισε κάτι τέτοιο;

Γιατί o στρατός των ΗΠΑ βάζει “νερό στο κρασί του”

Καθώς ολοένα και περισσότερες χώρες μειώνουν τις κυρώσεις που αφορούν τη μαριχουάνα , ο Στρατός των ΗΠΑ “βάζει νερό στο κρασί” του αρχίζει και προσλαμβάνει υπαλλήλους που είχαν κάνει χρήση ναρκωτικών ουσιών στα νιάτα τους – με την προϋπόθεση ότι δεν μπορούν να κάνουν χρήση ναρκωτικών ουσιών όσο εργάζονται για το στρατό. Ο λόγος που πάρθηκε μια τέτοια απόφαση έχει να κάνει με το γεγονός ότι ολοένα και λιγότεροι νέοι επιλέγουν να καταταγούν στο στρατό των ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, υπάρχουν εντολές για να επεκταθεί ο στρατός των ΗΠΑ σε ότι αφορά το ανθρώπινο δυναμικό.

Ο αριθμός των “απαλλαγών” που χορήγησε ο στρατός ενεργού υπηρεσίας για τη χρήση μαριχουάνας αυξήθηκε πάνω από τις 500 φέτος από τις 191 που δόθηκαν το 2016. Πριν από τρία χρόνια δεν μπορούσαν να χορηγηθούν τέτοιες απαλλαγές.

“ Εφόσον κατανοούν ότι δεν μπορούν να κάνουν χρήση ουσιών εφόσον υπηρετούν στρατό, τότε εμείς είμαστε πρόθυμοι να τους ανοίξουμε την πόρτα” είπε ο Στρατηγός Jeff Snow, υπεύθυνος για τη στρατολόγηση του προσωπικού.

Περίπου το ένα τέταρτο των ατόμων που δεν έγιναν δεκτοί στο στρατό επρόκειτο για άτομα τα οποία έκαναν χρήση μαριχουάνας. Τα άτομα αυτά αν “έπαιρναν εξαίρεση” και εισέρχονταν στο στρατό θα μπορούσαν να αυξήσουν κατά 50% του ανθρωπίνου δυναμικού.

Ο υπεύθυνος για τη στρατολόγηση του προσωπικού, είπε ότι ο αριθμός των νεοεισερχομένων μπορεί να αυξηθεί ακόμα περισσότερο καθώς τα κράτη νομιμοποιούν ή αποποινικοποιούν την μαριχουάνα.

Οκτώ πολιτείες στην Αμερική, η Αλάσκα, η Καλιφόρνια, το Κολοράντο, το Μέιν, το Μεριλαντ, η Μασασουσέττη, το Όρεγκον και η Ουάσινγκτον καθώς και η επαρχία της Κολούμπια έχουν πλήρως νομιμοποιήσει την κατοχή μικρών ποσοτήτων Μαριχουάνας για την ψυχαγωγική χρήση ενηλίκων. Επιπρόσθετα 13 πολιτείες έχουν αποποινικοποίησει σε μεγάλο βαθμό την κατοχή της πράγμα το οποίο σημαίνει ότι μικρές ποσότητες θεωρούνται ότι η κατοχή της ισοδυναμεί με μια παράβαση του κώδικα οδικής κυκλοφορίας ή ενός μικρού παραπτώματος χωρίς πιθανότητα φυλάκισης. Παράλληλα 29 πολιτείες έχουν εγκρίνει τη χρήση της μαριχουάνας για ιατρικούς λόγους , όπως το Πουέρτο Ρίκομ το Γκουάμ και η Ουάσιγκτον.

Ανησυχούν για τη μειώση των ανθρώπων που κατατάσσονται στο στρατό

Οι ηγεσία του στρατού ανησυχεί εντόνως το τελευταίο διάστημα και έχει εκφράσει τις ανησυχίες αυτές στο Κογκρέσο σχετικά με το γεγονός ότι υπάρχει σημαντική μειώση σε ότι αφορά των ατόμων που εισέρχονται στο στρατό.

Τα δεδομένα που κατέχει ο στρατός δείχνουν ότι πάνω από 8000 άτομα έχουν λάβει τα απαραίτητα δικαιολογητικά απαλλαγής σε σχέση με τα 6.700 που ήταν πέρυσι. Τα περισσότερα χαρτιά αφορούν είτε την φυσική κατάσταση είτε την ψυχική υγεία.

Αξίζει να σημειώσουμε το ίδιο δημοσίευμα του foxnews.com αναφέρει ότι η γενική φυσική κατάσταση των ατόμων που εισέρχεται στο στρατό δεν είναι ιδιαίτερα καλή…Σχεδόν το 2% των νεοπροσληφθέντων θεωρήθηκε “κατηγορία τέσσερα”, που σημαίνει ότι βαθμολογήθηκε με πολύ χαμηλό βαθμό στην δοκιμασία επάρκειας. Μόλις το μισό τοις εκατό ήταν στην κατηγορία αυτή το 2016.

Σε συνέντευξη του ο υπεύθυνος για την στρατολόγηση του προσωπικού στο AP είπε ότι μίλησε με την στρατιωτική ηγεσία πρόσφατα και ρώτησε αν μπορεί να φέρει και άλλα άτομα από αυτήν την κατηγορία στο στρατό με στόχο την αύξηση του ανθρωπίνου δυναμικού στο στρατό. Υποσχέθηκε ότι η ομάδα των ανθρώπων αυτών δεν θα ξεπεράσει το 4% του ελάχιστου ορίου.

Αυτοί βέβαια που δεν πιάνουν ούτε τους χαμηλούς βαθμούς είτε καπνίζουν “χόρτο” είτε όχι δεν έχουν καμία ελπίδα να καταταγούν με καμία απαλλαγή…
Ο υψηλόβαθμος Στρατηγός Μαρκ Μίλλι( Mark Milley) δήλωσε πρόσφατα σε συνέντευξη τύπου ότι σε καμία περίπτωση ο στρατός δεν μειώνει τα… στάνταρ του.
Η τακτική αυτή εγείρει ανησυχίες ότι ο στρατός θα μπορούσε να επαναλάβει τα λάθη του παρελθόντος που έγιναν κατά την περίοδο του πολέμου του Ιράκ και του Αφγανιστάν όταν ο στρατός προσέλαβε σε σύντομο χρονικό διάστημα περισσότερους στρατιώτες για τις ανάγκες του πολέμου. Τότε ο στρατός είχε προσλάβει άτομα με ποινικό μητρώωο. Καθώς τα χρόνια πέρασαν βέβαια προβλήματα πειθαρχίας και συμπεριφοράς έκαναν την εμφάνιση τους, γράφει το fox.

Σε κάθε περίπτωση ο Στρατηγός Μίλι ήταν καθησυχαστικός και τόνισε ότι τέτοια πράγματα δεν πρόκειται να επαναληφθούν στο μέλλον.

Πηγή: onalert