Ο Τραμπ αναγνώρισε και επίσημα την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ - Διεθνείς αντιδράσεις (pics&vid)

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, σε διάγγελμά του ανακοίνωσε τη μεταφορά της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ και αναγνώρισε ότι «η πόλη αυτή είναι η πρωτεύουσα του Ισραήλ».

Ανακοίνωσε επίσης ότι έδωσε εντολή στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την έναρξη των διαδικασιών μεταφοράς της πρεσβείας των ΗΠΑ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ. Ωστόσο, αμέσως μετά την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ, υπέγραψε εντολή με την οποία αναβάλλεται η μεταφορά της πρεσβείας των ΗΠΑ για έξι μήνες.

«Δεν μπορούμε να λύσουμε το πρόβλημα επαναλαμβάνοντας τις ίδιες αποτυχημένες στρατηγικές του παρελθόντος», τόνισε.

«Η καθυστέρηση της αναγνώρισης της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας δεν βοήθησε στην επίτευξη ειρήνης», υπογράμμισε.

Στην ομιλία του, αφού έκανε μια ιστορική αναδρομή στην ίδρυση του Ισραήλ και την πολιτική που ακολούθησαν οι προκάτοχοί του, επισήμανε ότι η Ιερουσαλήμ είναι σήμερα η έδρα της σύγχρονης κυβέρνησης του Ισραήλ, η έδρα του κοινοβουλίου και του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Τόνισε ταυτόχρονα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν βαθιά δεσμευμένες στην προσπάθεια για τη διευκόλυνση μιας ειρηνευτικής συμφωνίας, αποδεκτής τόσο από τους Ισραηλινούς όσο και από τους Παλαιστίνιους.

Ο αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι σκοπεύει «να κάνει ότι μπορεί για να βοηθήσει στη σφυρηλάτηση μιας τέτοιας συμφωνίας». «Οι ΗΠΑ θα στηρίξουν τη λύση των δύο κρατών, εφόσον συμφωνηθεί και από τις δύο πλευρές», τόνισε.

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι ο αντιπρόεδρος, Μάικ Πενς, θα πραγματοποιήσει περιοδεία σε χώρες της Μέσης Ανατολής «εντός των επόμενων ημερών».

Μετά την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ, ο Τραμπ ζήτησε να υπάρξει «ηρεμία» και να επικρατήσουν οι «μετριοπαθείς φωνές» επί εκείνων που κηρύσσουν το μίσος. Ζήτησε επίσης «αμοιβαία κατανόηση και σεβασμό».

Πρόσθεσε επίσης ότι με την απόφασή του «δεν παίρνει θέση» σε ζητήματα που αφορούν το τελικό καθεστώς, συμπεριλαμβανομένων και των «διαφιλοκινούμενων συνόρων».

«Ο Θεός να ευλογεί το Ισραήλ, τους Παλαιστίνιους και τις Ηνωμένες Πολιτείες», κατέληξε στην ομιλία του.

Με αυτήν την εξ ορισμού ιστορική απόφαση, που θα αποτελέσει σταθμό της θητείας του, ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ τήρησε μια από τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει κατά την προεκλογική εκστρατεία του.

Ταυτόχρονα όμως, κινδυνεύει να απομονωθεί σε διεθνές επίπεδο και παράλληλα να σβήσει και τις τελευταίες ελπίδες για την επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

Η αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ θεωρείται casus belli για τους Παλαιστίνιους, που διεκδικούν την κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του δικού τους κράτους.

Οι αντιδράσεις:

Οι δηλώσεις αυτές καταδεικνύουν την πρόθεση των ΗΠΑ να μην υπαναχωρήσουν από την απόφασή τους και αναμένεται να ρίξουν περισσότερο λάδι στη φωτιά της αντιπαράθεσης στη Μέση Ανατολή. Παλαιστίνη, αραβικές χώρες, Τουρκία, Ιράν, Κίνα και Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν εκφράσει από κάθετη αντίθεση έως και εντονότατες επιφυλάξεις για την κίνηση του προέδρου των ΗΠΑ, η οποία θεωρείται ότι μπορεί να δημιουργήσει ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή. Ήδη ο Αραβικός Σύνδεσμος θα πραγματοποιήσει έκτακτη Σύνοδο Κορυφής το Σάββατο. Οι Παλαιστίνιοι και η Ιορδανία έχουν ζητήσει η σύνοδος να συγκληθεί στις 3 μ.μ., δήλωσε τηλεφωνικώς στο πρακτορείο Reuters ο πρεσβευτής Ντιάμπ αλ-Λουχ.

Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ανέφερε πως το θέμα της Ιερουσαλήμ και του οριστικού καθεστώτος της θα πρέπει να επιλυθεί μέσω άμεσων διαπραγματεύσεων. «Έχω μιλήσει με συνέπεια κατά των μονομερών μέτρων που θα έθεταν σε κίνδυνο την προοπτική της ειρήνης για τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους», είπε ο Γκουτέρες, αφού ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αναγνώρισε την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, τόνισε πως η Ιερουσαλήμ, είναι «η αιώνα πρωτεύουσα του κράτους της Παλαιστίνης». Η απόφαση του Τραμπ, συνέχισε, «ισοδυναμεί με παραίτηση των ΗΠΑ από το μεσολαβητικό, ειρηνευτικό ρόλο τους καθώς δεν μπορούν πλέον να διαδραματίζουν αυτόν τον ιστορικό ρόλο για την ειρήνευση με το Ισραήλ». Η Χαμάς από την πλευρά της ανέφερε πως ο Τραμπ άνοιξε τις «πύλες της κολάσεως» για τα αμερικανικά συμφέροντα.

Πάντως ο πρόεδρος των ΗΠΑ μετά το διάγγελμά του, υπέγραψε εντολή με την οποία αναβάλλεται η μεταφορά της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ για έξι μήνες.

Στο μεταξύ, ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί δήλωσε σήμερα πως η χώρα του δεν θα ανεχθεί την αναγνώριση από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο Ροχανί εξέφρασε λύπη για μια «παράνομη, προκλητική και πολύ επικίνδυνη» αμερικανική απόφαση, σύμφωνα με τον ιστότοπο της κυβέρνησης. Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας έκανε λόγο για «ανεύθυνη ενέργεια», ενώ αρκετές εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το προξενείο των ΗΠΑ στην Κωνσταντινούπολη.

Την αντίθεση του με την απόφαση του Αμερικανού προέδρου, εξέφρασε ο Γάλλος ομόλογός του Εμανουέλ Μακρόν , χαρακτηρίζοντας την «λυπηρή».

Όπως επισήμανε ο Μακρόν, το καθεστώς της Ιερουσαλήμ πρέπει να καθοριστεί από τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστινίους μέσω διαπραγμάτευσης. Ο Γάλλος πρόεδρος απηύθυνε έκκληση προς όλες τις πλευρές για ηρεμία κι αποφυγή της βίας.

Την ίδια στιγμή, η Βολιβία ζητεί τη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για να συζητηθεί εκεί το θέμα.

Και η Αίγυπτος, παραδοσιακή σύμμαχος των ΗΠΑ, αλλά και του Ισραήλ, απορρίπτει την απόφαση των ΗΠΑ.

Και κυβέρνηση της Ιορδανίας κατήγγειλε ότι η ανακοίνωση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ συνιστά «παραβίαση του διεθνούς δικαίου». «Η απόφαση του Αμερικανού προέδρου να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ και η μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας σε αυτήν την πόλη συνιστά παραβίαση των αποφάσεων του διεθνούς δικαίου και του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών» δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου της κυβέρνησης, Μοχάμεντ Μουμενί.

«Το μέλλον της Ιερουσαλήμ δεν καθορίζεται από ένα κράτος ή έναν πρόεδρο, αλλά καθορίζεται από την ιστορία του και τη βούληση και αποφασιστικότητα (που επιδεικνύουμε) στον αγώνα των Παλαιστινίων» τονίζεται σε ανακοίνωση του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ που αναρτήθηκε σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.

Πηγή από: ΑΠΕ-ΜΠΕ – Reuters – AFP