Εντολή Πούτιν να αποσυρθούν οι ρωσικές δυνάμεις από τη Συρία

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έδωσε σήμερα εντολή στις ρωσικές δυνάμεις της Συρίας να αρχίσουν να αποσύρονται και συνομίλησε με τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ στη διάρκεια επίσκεψης που πραγματοποίησε στη ρωσική αεροπορική βάση Χμέιμιμ στη συριακή επαρχία της Λαττάκειας.

Τον Ρώσο πρόεδρο υποδέχθηκαν στη βάση ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσαντ, ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου και ο αρχηγός των ρωσικών δυνάμεων στη Συρία Σεργκέι Σουροβίκιν, σύμφωνα με το πρακτορείο TASS.

«Μέσα σε λίγο περισσότερο από δύο χρόνια, οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, σε συνεργασία με τον συριακό στρατό, κατέστρεψαν σε μεγάλο βαθμό τους διεθνείς τρομοκράτες. Κατά συνέπεια έλαβα την απόφαση να επιστρέψει στη Ρωσία το μεγαλύτερο μέρος του ρωσικού στρατιωτικού αποσπάσματος που βρίσκεται στη Συρία», δήλωσε ο Πούτιν, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Interfax.

Τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων μεταδίδουν ότι παρά την απόφαση που ανακοίνωσε για την έναρξη της αποχώρησης μέρους των ρωσικών δυνάμεων από τη Συρία, ο Πούτιν δήλωσε πως η Ρωσία θα διατηρήσει «σε μόνιμη βάση» την αεροπορική βάση της στο Χμέιμιμ της συριακής επαρχίας Λαττάκεια, καθώς και τη ναυτική βάση της στην Ταρτούς. Ο Πούτιν είπε επίσης στον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ πως θέλει να εργασθεί με το Ιράν και την Τουρκία για να δοθεί το εναρκτήριο λάκτισμα στην ειρηνευτική διαδικασία.

Ο Ρώσος πρόεδρος μετά την αιφνιδιαστική επίσκεψη στη Συρία έφθασε σήμερα στο Κάιρο Το αεροπλάνο του προσγειώθηκε στις 12:15 στο αεροδρόμιο.

Στην Αίγυπτο, ο Πούτιν θα συναντήσει τον Αιγύπτιο ομόλογό του Αμπντέλ Φάταχ αλ Σίσι για να συζητήσει μαζί του μέσα για την ανάπτυξη των σχέσεων των δύο χωρών στους τομείς της πολιτικής, της οικονομίας και του εμπορίου, σύμφωνα με ανακοίνωση της αιγυπτιακής προεδρίας.

Ο Ρώσος πρόεδρος είχε επισκεφθεί την χώρα και τον Φεβρουάριο του 2015. Τον Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς, οι δύο χώρες είχαν υπογράψει μια συμφωνία για να προμηθευθεί η Αίγυπτος έναν πυρηνικό σταθμό από τη Ρωσία.

Σύμφωνα με τον αιγυπτιακό Τύπο, οι δύο πρόεδροι ενδέχεται να υπογράψουν ένα έγγραφο που οριστικοποιεί τη συμφωνία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP, ΕΡΤ