Πρόταση - βόμβα για το προσφυγικό: Τέλος η υποχρεωτική υποδοχή από χώρες της ΕΕ

Πρόταση σοκ κάνει μέσα από επιστολή του ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ο Ντόναλντ Τουσκ, στους ηγέτες της ΕΕ, για να καταργηθεί το σχέδιο της ΕΕ που υποχρεώνει τις χώρες- μέλη να υποδέχονται πρόσφυγες.

Κατά τη Σύνοδο της προσεχούς Πέμπτης, ο κ. Τουσκ αναμένεται να επισημάνει ότι οι υποχρεωτικές ποσοστώσεις υπήρξαν ένα διχαστικό και αναποτελεσματικό μέτρο, και όπως σχολιάζει ο Guardian, πρόκειται για ένα ξεκάθαρο σημάδι ότι είναι έτοιμος να εγκαταλείψει τη συγκεκριμένη πολιτική.

Η βρετανική εφημερίδα επισημαίνει ότι οποιαδήποτε κίνηση κατάργησης του σχεδίου των ποσοστώσεων θα προκαλέσει αναστάτωση τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ιταλία, δύο χώρες στις οποίες έχει πέσει το βάρος της προσφυγικής κρίσης και γι’ αυτό κάνουν διαρκείς εκκλήσεις προς τους Ευρωπαίους για τη διαχείριση της κατάστασης.

Μάλιστα σύμφωνα με το δημοσίευμα, είναι πολύ πιθανή η αντίδραση τόσο της Γερμανίας όσο και της Σουηδίας σε οποιαδήποτε αμφισβήτηση του σχεδίου, γεγονός που θα μείωνε τη βοήθεια που προσφέρουν οι άλλες χώρες- μέλη.

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναμένεται να θέσει προθεσμία 6 μηνών στους Ευρωπαίους ηγέτες, ώστε να καταλήξουν ομόφωνα σε μία συμφωνία για μεταρρυθμίσεις στο ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου. Σε περίπτωση που δεν υπάρξει συναίνεση, έχει έτοιμες και εναλλακτικές για να προτείνει.

Σύμφωνα με τον Guardian, το προσχέδιο επιστολής του Τουσκ προς τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, αναφέρει: «Αν δεν υπάρξει λύση… συμπεριλαμβανομένου του θέματος των υποχρεωτικών ποσοστώσεων, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα παρουσιάσει έναν τρόπο να προχωρήσουμε». Δηλαδή, θα υπερισχύσει η άποψη της Ουγγαρίας, της Πολωνίας και της Τσεχίας, που έχουν αντιταχθεί δυναμικά στην ιδέα διασποράς προσφύγων στην Ενωση, με βάση ένα σχέδιο που έφτιαξαν οι Βρυξέλλες. Όμως, ο Τουσκ αναμένεται να βρεθεί αντιμέτωπος και με αντιδράσεις άλλων ευρωπαϊκών Θεσμών, όπως η Κομισιόν, εκτιμά ο Guardian.