Αργεντινή: Αποπομπή του αρχηγού του πολεμικού ναυτικού μετά την τραγωδία με το υποβρύχιο

Την αποπομπή του αρχηγού του πολεμικού ναυτικού της Αργεντινής, Adm Marcelo Srur, αποφάσισε την Παρασκευή το βράδυ ο υπουργός Άμυνας της χώρας μετά την απώλεια του υποβρυχίου Ara San Juan και του πληρώματός του που αριθμούσε 44 μέλη.

Υπενθυμίζεται, πως το υποβρύχιο εξαφανίστηκε έπειτα από βραχυκύκλωμα που σημειώθηκε και, ενώ, βρισκόταν κοντά στις ακτές της Παταγονίας. Οι έρευνες για τον εντοπισμό του μέχρι στιγμής έχουν αποβεί άκαρπες.

Οι οικογένειες των αγνοουμένων πιέζουν την κυβέρνηση να συνεχίσει τις προσπάθειες για τον εντοπισμό του υποβρυχίου περιγράφοντας την αγωνία τους να ζουν με την αβεβαιότητα από τότε που οι προσπάθειες διάσωσης και εντοπισμού ξεκίνησαν.

Κάποια πλοία ψάχνουν ακόμα στην περιοχή όπου καταγράφτηκε ένας δυνατός θόρυβος, τις ώρες μετά την εξαφάνισή του υποβρυχίου, κάτι που ίσως αποτελεί πιθανή ένδειξη ότι σε αυτό σημειώθηκε έκρηξη.

Ο πρόεδρος της χώρας, Mauricio Macri, έπειτα από την κατακραυγή του κόσμου ως προς τον χειρισμό της υπόθεσης, συστήσε μία ειδική, ανεξάρτητη επιτροπή για την έρευνα των αιτιών της εξαφάνισης του Ara San Juan.

Ο υπουργός Άμυνας, Oscar Aguad, υποσχέθηκε ότι η έρευνα θα είναι “διαφανής” και ότι θα έχει απεριόριστο ποσό χρημάτων στην διάθεσή της.

“Ζητάμε να μας λένε πάντα την αλήθεια, να μας κρατάνε πάντα ενήμερους για το τι συμβαίνει” ανέφερε ο Jorge Villareal, πατέρας ενός εκ των αγνοουμένων, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Efe.Όπως μάλιστα τόνισε ο ίδιος, “Απλώς μαθαίνουμε νέα από τα μέσα ενημέρωσης”.

Ο Adm Srur, 60 ετών, είχε τοποθετηθεί στη θέση του αρχηγού του πολεμικού ναυτικού τον Ιανουάριο του 2016.