Τραμπ: "Κίνα και Ρωσία είναι αντίπαλοί μας"

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, μιλώντας σε επιθετικό τόνο, ανακοίνωσε σε ομιλία του τη νέα στρατηγική που θα ακολουθήσει για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ. Παρόντες ήταν μέλη του Κογκρέσου, των ενόπλων δυνάμεων και των διπλωματών στην Ουάσιγκτον.

Αρχικά, ο Τραμπ εξαπέλυσε τα πυρά προς τους προηγούμενους Αμερικανούς προέδρους ενώ για τη στάση της Κίνας και της Ρωσίας τόνισε ότι «είναι αντίπαλοί μας», αφού ο ίδιος θεωρεί ότι οι δύο αυτές χώρες δεν εξυπηρετούν  τα συμφέροντα των ΗΠΑ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος σημείωσε ότι έχει ως σχέδιο όχι μόνο να νικήσει υπό την ηγεσία του αντιπάλους όπως το «Ισλαμικό Κράτος» και τον Κιμ Γιονγκ Ουν, αλλά να ξεπεράσει την Κίνα και Ρωσία στον στρατιωτικό, πολιτικό και οικονομικό ανταγωνισμό για την κατάκτηση του ηγετικού ρόλου παγκοσμίως.«Η Αμερική θα νικήσει» είπε χαρακτηριστικά.

Η Κίνα, κατά τον Τραμπ, επιθυμεί να ωθήσει τις ΗΠΑ εκτός της περιοχής του Ινδο-Ειρηνικού ενώ η Ρωσία επιχειρεί να αποκαταστήσει το καθεστώς της υπερδύναμης. Επίσης, ανέφερε ότι η Ρωσία παρεμβαίνει σε εσωτερικές πολιτικές υποθέσεις χωρών παγκοσμίως, χωρίς παρ’όλ’αυτά να κατηγορήσει τη Μόσχα για ανάμειξη στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016.

Οι κινήσεις του Ντόναλντ Τραμπ για την στρατηγική ασφάλεια

Όπως ανέφερε, θα δημιουργήσει ένα μαζικό εξοπλιστικό πρόγραμμα για τις ένοπλες δυνάμεις. Επίσης, το 2018 πρόκειται να διατεθούν από τις ΗΠΑ 700 δις δολάρια για αγορά νέων όπλων και συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας. Ωστόσο, θα κινηθεί προς την προστασία των ηπειρωτικών ΗΠΑ από τυχόν τρομοκρατικές επιθέσεις, ενισχύοντας τους μεθοριακούς ελέγχους, τις μυστικές υπηρεσίες και τη δυνατότητα παρακολούθησης και βελτίωσης των συστημάτων για την απόκρουση επιθέσεων στην κυβέρνηση.
Επιπλέον, κάποια μέρη του σχεδίου του έχουν ήδη εφαρμοστεί, εκ των οποίων το αντιμεταναστευτικό διάταγμα που απαγορεύει την είσοδο στις ΗΠΑ σε πολίτες μουσουλμανικών χωρών και της Βόρειας Κορέας.
Όπως δήλωσε, έχει ως στόχο να ενισχύσει την ευημερία των Αμερικανών πολιτών με την ακύρωση ή την αναδιαπραγμάτευση υφιστάμενων εμπορικών συμφωνιών.

Ο ρεπουμπλικανός πρόεδρος, τέλος, τόνισε: «Έχουμε απέναντί μας αντίπαλες δυνάμεις, την Ρωσία και την Κίνα που επιδιώκουν να επηρεάσουν την αμερικανική επιρροή, τις αξίες και πλούτο», ωστόσο, συνέχισε, «θα προσπαθήσουμε να οικοδομήσουμε μια σημαντική συνεργασία με αυτές και με άλλες χώρες, αλλά με έναν τρόπο που θα προστατεύει πάντα το εθνικό μας συμφέρον».