Ρωσία: Συνελήφθη Νορβηγός πολίτης ως κατάσκοπος

Στην Ρωσία προχώρησαν στη σύλληψη ενός 62χρονου Νορβηγού πολίτη, του Φρόντε Μπεργκ με την κατηγορία της κατασκοπίας.

Η εκπρόσωπος του δικαστηρίου Λεφορτόφσκι της Μόσχας είπε χαρακτηριστικά ότι σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου στον Νορβηγό πολίτη αποδίδονται κατηγορίες για κατασκοπεία ξένου κράτους. Η απόφαση αυτή πάρθηκε στις 6 Δεκεμβρίου και ο 62χρονος θα παραμείνει τουλάχιστον έως τις 5 Φεβρουαρίου υπό κράτηση στη Ρωσία.

Σύμφωνα με τον νορβηγικό τηλεοπτικό δίκτυο TV2, ο 62χρονος συνταξιούχος είχε εργαστεί στο παρελθόν στη νορβηγική κυβερνητική υπηρεσία που φροντίζει για τον σεβασμό της συνοριακής συμφωνίας μεταξύ Νορβηγίας και Ρωσίας.

Σύμφωνα με τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης συνελήφθη στη διάρκεια μιας ειδικής επιχείρησης των ρωσικών υπηρεσιών ασφαλείας (FSB) στη Μόσχα την ώρα που λάμβανε απόρρητα έγγραφα σχετικά με τον ρωσικό στόλο. Τα έγγραφα αυτά ήταν στην κατοχή ενός Ρώσου, ο οποίος επίσης συνελήφθη και κρατείται με την κατηγορία της προδοσίας.

Ωστόσο, η συγκεκριμένη υπόθεση γίνεται γνωστή τη συγκεκριμένη χρονική π[ερίοδο και ενώ τους τελευταίους μήνες η Νορβηγία κατηγορεί τη Ρωσία για απόπειρες κυβερνοπειρατίας και κατασκοπείας. Συγχρόνως το Όσλο έχει εξοργίσει τη Μόσχα, διότι επέτρεψε την ανάπτυξη περίπου 300 Αμερικανών στρατιωτών στο έδαφός του.