Η Μόσχα προειδοποιεί κατά της εξαγωγής στρατιωτικού εξοπλισμού από τις ΗΠΑ στην Ουκρανία

Η εξαγωγή στρατιωτικού οπλισμού στην Ουκρανία ενδέχεται να ωθήσει τους θερμοκέφαλους εθνικιστές να προσπαθήσουν εκ νέου να προκαλέσουν αιματοχυσία στο Ντονμπάς, προειδοποίησε σήμερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Η αντίδραση της Μόσχας στην πιθανή παροχή στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία είναι γνωστή. Ίσως ωθήσει για ακόμη μία φορά τους εθνικιστές θερμοκέφαλους, οι οποίοι θα προσπαθήσουν ξανά (?) να προκαλέσουν αιματοχυσία στο Ντονμπάς», σχολίασε ο Πεσκόφ όταν ρωτήθηκε σχετικά με τις αναφορές των αμερικανικών μέσων ενημέρωσης ότι η Ουάσινγκτον σκοπεύει να ξεκινήσει εξαγωγές στρατιωτικού εξοπλισμού προς την Ουκρανία.

Ωστόσο ο Πεσκόφ επεσήμανε ότι δεν υπάρχει επίσημη σχετική ανακοίνωση από τις ΗΠΑ.

Στέλεχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επιβεβαίωσε χθες ότι δόθηκε άδεια για να γίνουν εξαγωγές στρατιωτικού οπλισμού που παράγουν αμερικανικές εταιρείες στην Ουκρανία. «Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενέκρινε εμπορικές εξαγωγές ενός περιορισμένου αριθμού (…) ελαφρών όπλων στην Ουκρανία από βιομηχανίες των ΗΠΑ», δήλωσε ο αξιωματούχος στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Νωρίτερα την Τετάρτη, η εφημερίδα The Washington Post έγραψε, επικαλούμενη πηγές προσκείμενες στην αμερικανική κυβέρνηση, ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενέκρινε την πώληση τουφεκιών Barrett M107A1 για ελεύθερους σκοπευτές, πυρομαχικών, ανταλλακτικών και άλλων ειδών για αυτά έναντι τιμήματος 41,4 εκατομμυρίων δολαρίων.

ΑΠΕ-ΜΠΕ