«Αστακός» η Τουρκία εν όψει της Πρωτοχρονιάς - Στο πόδι 37.000 αστυνομικοί

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας ενόψει των εορτασμών της Πρωτοχρονιάς λαμβάνουν οι τουρκικές Αρχές έναν χρόνο μετά το μακελειό στο night club Reina της Κωνσταντινούπολης.

37.000 αστυνομικοί -αριθμός υπερδιπλάσιος σε σχέση με πέρυσι- θα βρίσκονται επί ποδός στην Κωνσταντινούπολη, ενώ θα απαγορευτούν για λόγους ασφαλείας οι δημόσιοι εορτασμοί σε σημαντικές περιφέρειες κατά την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

Την ίδια ώρα κρατικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι η αστυνομία έχει θέσει υπό κράτηση δεκάδες άτομα ως υπόπτους για συμμετοχή στο «Ισλαμικό Κράτος».

Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς πριν από έναν χρόνο, ένας τζιχαντιστής του ISIS, o Oυζμπέκος Αμπντουλκαντίρ Μασαρίποφ, εισέβαλε οπλισμένος με τουφέκι εφόδου στο πολυτελές νυκτερινό κέντρο Ρέινα και σκότωσε 39 Τούρκους και επισκέπτες από αραβικές χώρες, την Ινδία και τον Καναδά, ενώ τραυμάτισε άλλα 70 άτομα.

Έναν χρόνο μετά 37.000 αστυνομικοί και περίπου 4.000 χωροφύλακες θα βρίσκονται σε υπηρεσία την Πρωτοχρονιά, ανακοίνωσε ο κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης Βασίπ Σαχίν.

«Σχεδόν όλες οι ομάδες μας θα βρίσκονται σε υπηρεσία. Θα λάβουμε κάθε δυνατό μέτρο στην Κωνσταντινούπολη, ώστε οι πολίτες μας να γιορτάσουν ευτυχισμένα και ειρηνικά την Πρωτοχρονιά», δήλωσε.

Οι αρχές απαγόρευσαν ή ματαίωσαν για λόγους ασφαλείας δημόσιες εορταστικές εκδηλώσεις που ήταν προγραμματισμένες για την παραμονή της Πρωτοχρονιάς στις κεντρικές συνοικίες της Κωνσταντινούπολης Μπέιογλου, Σίσλι και Μπεσίκτας, ενώ ενισχύθηκα τα μέτρα ασφαλείας και στην πλατεία Ταξίμ.

Το ISIS είχε αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση στο Ρέινα, ενώ αυτόν τον μήνα άρχισε η δίκη υπόπτων.

Παράλληλα η τουρκική αστυνομία έθεσε σήμερα υπό κράτηση 38 ανθρώπους, μερικοί από τους οποίους είναι Σύροι πολίτες, ως ύποπτους για συμμετοχή στην οργάνωση «Ισλαμικό Κράτος». Οι συλλήψεις έγιναν στη διάρκεια επιχείρησης στη βορειοδυτική επαρχίας της Προύσας. Άλλα έξι άτομα -ξένοι υπήκοοι, που πιστεύεται ότι σχεδίαζαν επίθεση- συνελήφθησαν χθες Τετάρτη σε εφόδους σ’ ολόκληρη την Κωνσταντινούπολη.

Πηγή: Reuters-ΑΠΕ-ΜΠΕ