Ανθρώπινα δικαιώματα, Συρία και σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας στο τραπέζι της συνάντησης Μακρόν-Ερντογάν

Στο Μέγαρο των Ηλυσίων υποδέχθηκε ο Εμανουέλ Μακρόν τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Στην ατζέντα της συνάντησης μεταξύ των δυο ηγετών αναμένεται να βρεθούν τα ανθρώπινα δικαιώματα, η κατάσταση στη Συρία και οι οι σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ.

Να σημειωθεί, ότι το Παρίσι είναι η πρώτη μεγάλη πρωτεύουσα, εξαιρουμένων των Βρυξελλών, που επισκέπτεται ο πρόεδρος της Τουρκίας μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016.

Την ώρα που Γάλλοι σχολιαστές επισημαίνουν ότι ο κ.Ερντογάν «είναι όλο και πιο απομονωμένος διπλωματικά, η συνάντηση υπενθυμίζει το πόσο απαραίτητος εταίρος είναι η Τουρκία για την Ε.Ε. σε δύο βασικούς τομείς: τη μετανάστευση και τη διαχείριση περιφερειακών κρίσεων.

Τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης υπενθυμίζουν στον Μακρόν, πως έχει πολλάκις δεσμευθεί ότι θα συνεχίσει να προκαλεί την Τουρκία “για την κατάσταση των δημοσιογράφων που κρατούνται στις τουρκικές φυλακές». Πολλοί είναι αυτοί που αναμένουν να διαπιστώσουν εάν πράγματι, ο Εμανουέλ Μακρόν θα τηρήσει το λόγο του να αναφερθεί στην έλλειψη δημοκρατίας στο εσωτερικό της Τουρκίας. Από νωρίς το πρωί οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα οργάνωσαν διαμαρτυρία έξω από την τουρκική πρεσβεία, κρατώντας τις φωτογραφίες των Τούρκων δημοσιογράφων που είναι φυλακισμένοι.