Πουτζδεμόν: Μπορώ να κυβερνήσω την Καταλονία από το Βέλγιο

Ο καθαιρεθείς τέως πρωθυπουργός της Καταλονίας, ο οποίος είχε απομακρυνθεί με απόφαση της Μαδρίτης μετά την απόπειρα ανεξαρτητοποίησης της επαρχίας του από την Ισπανία, δήλωσε σήμερα ότι θα μπορούσε να ασκήσει τα καθήκοντα του τοπικού πρωθυπουργού της Καταλονίας από το Βέλγιο, όπου έχει καταφύγει για να αποφύγει τη σύλληψη.

«Υπάρχουν μόνον δύο επιλογές: η μία είναι να είμαι στη φυλακή, απ’ όπου όμως δεν θα μπορώ να συναντώ ανθρώπους, να απευθύνομαι στον λαό, να γράφω», δήλωσε ο κ. Πουτζδεμόν, για τον οποίο εκκρεμεί ένταλμα σύλληψης το οποίο θα ενεργοποιηθεί μόλις εισέλθει εκ νέου σε ισπανικό έδαφος.

«Ο μόνος άλλος τρόπος είναι να συνεχίσω να κάνω όλα αυτά ελεύθερα και με ασφάλεια», πρόσθεσε, υπονοώντας τη δυνατότητα να ασκεί τα καθήκοντα του προέδρου της Τζενεραλιτάτ (καταλανικής κυβέρνησης) από το βελγικό έδαφος.

«Στις μέρες μας, όλα τα πρότζεκτ μεγάλων επιχειρήσεων και ακαδημαϊκής έρευνας γίνονται με τη χρήση των νέων τεχνολογιών», πρόσθεσε.

Ο Κάρλες Πουτζδεμόν είναι ο μόνος υποψήφιος για την πρωθυπουργία από το μπλοκ των αυτονομιστικών – αποσχιστικών δυνάμεων, που πλειοψηφούν στο καταλανικό τοπικό κοινοβούλιο με 70 από τις 135 έδρες.