Σκωτία: Χωρίς δίδακτρα και μετά το Brexit οι Ευρωπαίοι φοιτητές στα πανεπιστήμιά της

Μία ευχάριστη είδηση έρχεται από τη Σκωτία. Μπορεί μεν τους Σκωτσέζους να συνοδεύει μια φήμη περί τσιγκουνιάς, ωστόσο η κυβέρνηση της χώρας δηλώνει ότι θα συνεχίσει να μη ζητά δίδακτρα σε όσους Ευρωπαίους φοιτητές θέλουν να σπουδάσουν στη Σκωτία, ακόμη και μετά το Brexit.

Όπως ανακοινώθηκε, οι σπουδαστές από άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα εγγραφούν στα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020 δεν θα υποχρεώνονται να καταβάλλουν δίδακτρα.

Όπως είπε η υπουργός Παιδείας Σίρλεϊ Αν Σόμερβιλ, είναι «καλοδεχούμενοι» στη Σκωτία. Και πρόσθεσε ότι «θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη των επίδοξων φοιτητών από την ΕΕ, που σκέφτονται να έρθουν να σπουδάσουν στη Σκωτία, ενώ παρέχει σαφήνεια για τα εκπαιδευτικά μας ιδρύματα ώστε να μπορέσουν να καταστρώσουν τα σχέδιά τους για το συγκεκριμένο ακαδημαϊκό έτος. Είμαστε η πρώτη κυβέρνηση στο Ηνωμένο Βασίλειο που αναλαμβάνει μια τέτοια δέσμευση».

Να θυμίσουμε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο πρόκειται να αποχωρήσει από την ΕΕ τον Μάρτιο του 2019, δύο χρόνια μετά την ενεργοποίηση του Άρθρου 50 της Συνθήκης της Ένωσης από την Τερέζα Μέι.