Συνάντηση Μέρκελ-Ζάεφ την Τετάρτη- Επί τάπητος και το Σκοπιανό

Με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, θα συναντηθεί την Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, όπως ανακοίνωσε πριν από λίγο η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Ουλρίκε Ντέμερ.

Βασικό θέμα της συνάντησης θα είναι οι διμερείς σχέσεις καθώς και τρέχοντα θέματα ευρωπαϊκής και περιφερειακής πολιτικής, ένα από τα οποία και το Σκοπιανό.

Πεπεισμένος για λύση του Σκοπιανού έως τον Ιούνιο ο επίτροπος Χαν

Την πεποίθηση ότι Ελλάδα και ΠΓΔΜ μπορούν να επιλύσουν τη διένεξή τους για το Σκοπιανό έως τη λήξη της βουλγαρικής προεδρίας της Ε.Ε., τον Ιούνιο, εξέφρασε ο επίτροπος για την Διεύρυνση της Ε.Ε. Γιοχάνες Χαν.

«Είμαι απόλυτα πεπεισμένος για αυτό», ανέφερε, ερωτηθείς από δημοσιογράφους λίγο πριν από τη συνεδρίαση του συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων στη Σόφια.

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νικόλα Ντιμιτρόφ παρατήρησε ότι «υπάρχει ακόμη δουλειά να γίνει» προτού επιτευχθεί ένας συμβιβασμός.

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και ΠΓΔΜ συμφώνησαν να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους για επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της γείτονος χώρας.

«Αισιόδοξη η έκφραση του Ζάεφ» σύμφωνα με τον Κοτζιά

Κληθείς να απαντήσει για τις δηλώσεις του πρωθυπουργού της πΓΔΜ ότι έχουν κλείσει τρία από τα επτά ζητήματα της διαπραγμάτευσης για το ονοματολογικό, ο κ. Κοτζιάς εμφανίζεται πιο συγκρατημένος. «Είναι μια αισιόδοξη έκφραση του κ. Ζάεφ, αλλά κάθε αισιοδοξία είναι θετική». Σε ερώτηση αν συμμερίζεται ο ίδιος αυτήν την αισιοδοξία του, απάντησε πως θα ήθελε να είναι έτσι.