Απίστευτη εξέλιξη: Ο Τραμπ αποδέχτηκε την πρόσκληση του Κιμ και θα συναντηθούν από κοντά!

Για πολλούς η εξέλιξη ήταν τόσο απροσδόκητη, όσο και εντυπωσιακή: ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ συμφώνησε την Πέμπτη να συναντηθεί το προσεχές διάστημα με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν, με τον οποίο ενεπλάκη αφότου ανέλαβε την εξουσία σε μια επιθετική ανταλλαγή απειλών και προσβολών.

Ο τόπος και η ημερομηνία της συνάντησης του 45ου προέδρου των ΗΠΑ και του ηγέτη της Βόρειας Κορέας δεν έχουν ακόμη διευκρινιστεί.

Αυτή η ανατροπή, αδιανόητη πριν από λίγες εβδομάδες, καταγράφεται έπειτα από μια διετία εντάσεων μεταξύ της Ουάσινγκτον και της Πιονγκγιάνγκ, εν μέσω της επιτάχυνσης των βορειοκορεατικών προγραμμάτων για την απόκτηση πυρηνικών όπλων και διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων.

Σε σύντομο διάγγελμά του στη Δυτική Πτέρυγα του Λευκού Οίκου, το βράδυ της Πέμπτης, ο Τσανγκ Λι Ουνγκ, ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της προεδρίας της Νότιας Κορέας, αποκάλυψε ότι ο Τραμπ αποδέχθηκε την πρόσκληση του Κιμ για την ιστορική σύνοδο κορυφής.

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας «αναφέρθηκε στην επιθυμία του να συναντηθεί με τον πρόεδρο Τραμπ το συντομότερο δυνατό», είπε, εξηγώντας πως ο Κιμ δεσμεύθηκε να μην προχωρήσει σε νέες δοκιμές πυρηνικών όπλων ή βαλλιστικών πυραύλων και να συζητήσει την αποπυρηνικοποίηση της χώρας του με αντάλλαγμα εγγυήσεις για την ασφάλεια του καθεστώτος του. «Ο πρόεδρος Τραμπ (…) είπε ότι δέχεται να συναντηθεί με τον Κιμ Γιονγκ Ουν μέχρι τα τέλη Μαΐου, για να επιτευχθεί η μόνιμη αποπυρηνικοποίηση» της χερσονήσου, συμπλήρωσε.

Αμέσως μετά, ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, 71 ετών, αποδέχθηκε την πρόσκληση του αινιγματικού τριαντάρη βορειοκορεάτη ηγέτη.

Μέσω Twitter ο Ντόναλντ Τραμπ χαιρέτισε τη «μεγάλη πρόοδο» όσον αφορά το ζήτημα της Βόρειας Κορέας, επιμένοντας στο γεγονός ότι ο ισχυρός άνδρας της Πιονγκγιάνγκ μίλησε για «αποπυρηνικοποίηση» και όχι απλά για το «πάγωμα» των προγραμμάτων της χώρας του. «Οι κυρώσεις θα παραμείνουν σε ισχύ ωσότου εξευρεθεί συμφωνία», συμπλήρωσε.

Ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ, ο στρατηγός Χέρμπερτ Ρέιμοντ ΜακΜάστερ, αναμένεται να ενημερώσει το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τις εξελίξεις.

Ένας αμερικανός αξιωματούχος διευκρίνισε ότι δεν επιδόθηκε επιστολή του Κιμ στον Τραμπ, όπως είχε αναφερθεί από μέσα ενημέρωσης νωρίτερα, αλλά η πρόκλησή του επιδόθηκε «προφορικά».

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε εξέφρασε ικανοποίηση σήμερα για την «αλλαγή» της στάσης της Βόρειας Κορέας και την ανακοίνωση της προσεχούς συνόδου κορυφής Τραμπ-Κιμ, χαρακτηρίζοντας αυτή την εξέλιξη «το αποτέλεσμα της συνεργασίας (…) της Ιαπωνίας, των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας για να ασκηθεί διαρκής ισχυρή πίεση σε συντονισμό με τη διεθνή κοινότητα».

«Δεν υπάρχει καμιά αλλαγή πολιτικής από μέρους της Ιαπωνίας και των ΗΠΑ», συμπλήρωσε ο Άμπε. «Θα συνεχίσουμε να ασκούμε τη μέγιστη πίεση ωσότου η Βόρεια Κορέα να λάβει χειροπιαστά μέτρα προς την αποπυρηνικοποίησή της κατά τρόπο πλήρη, επαληθεύσιμο και αμετάκλητο.»

Η ανακοίνωση στην Ουάσινγκτον ακολουθεί την θεαματική εκτόνωση της έντασης που επιτεύχθηκε στην κορεατική χερσόνησο από την αρχή της χρονιάς, χάρη στους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες της Πιοντσάν.

Ο Κιμ και ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν έχουν αποφασίσει, σύμφωνα με τη Σεούλ, να συμμετάσχουν στα τέλη Απριλίου σε μια τρίτη διακορεατική σύνοδο κορυφής, έπειτα από εκείνες του 2000 και του 2007. Η σύνοδος θα γίνει στο χωριό Πανμουντζόμ, στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη που χωρίζει τη χερσόνησο.

Στελέχη της κυβέρνησης Τραμπ προέτρεπαν πάντως η εξέλιξη να αντιμετωπιστεί με μια δόση επιφύλαξης, έπειτα από τον πολύμηνο φραστικό πόλεμο ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και την Πιονγκγιάνγκ.

Τίλερσον: Ο πρόεδρος Τραμπ αποφάσισε “ο ίδιος” να συναντηθεί με τον βορειοκορεάτη ηγέτη

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έλαβε ο ίδιος την απόφαση για την πραγματοποίηση των συνομιλιών με τον βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν, δήλωσε σήμερα ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον, αλλά απαιτείται προετοιμασία “μερικών εβδομάδων” για τις συνομιλίες.

Ο Τραμπ είχε δηλώσει έτοιμος να συναντηθεί με τον Κιμ για μια πρώτη κατ΄ιδίαν συνάντηση μεταξύ των ηγετών των δύο χωρών που πιθανόν να σηματοδοτήσει μια μεγάλη πρόοδο στο τεταμένο κλίμα στις σχέσεις τους λόγω των πυρηνικών της Πιονγκγιάνγκ.

“Αυτή είναι μια απόφαση που έλαβε ο ίδιος ο πρόεδρος. Του μίλησα πολύ νωρίς σήμερα το πρωί σχετικά με αυτή την απόφαση και είχαμε μια πολύ θετική συζήτηση”, είπε ο Τίλερσον στους δημοσιογράφους κατά την επίσκεψή του στο Τζιμπουτί, τη χώρα αυτή της ανατολικής Αφρικής.

“Ο πρόεδρος Τραμπ έχει δηλώσει εδώ και καιρό ανοιχτός σε συνομιλίες και πρόθυμος να συναντηθεί με τον Κιμ όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες. Και νομίζω ότι κατά την κρίση του προέδρου η ώρα αυτή έφτασε τώρα”.

Όπως είπε ο υπουργός, οι ΗΠΑ έμειναν κατά κάποιον τρόπο έκπληκτες με το πόσο “προοδευτικός” φάνηκε ο Κιμ στις συνομιλίες με νοτιοκορεατική αντιπροσωπεία. Αυτό, τόνισε, είναι η ισχυρότερη ένδειξη μέχρι σήμερα “όχι μόνο της πρόθεσης του Κιμ για συνομιλίες, αλλά και της πραγματικής του επιθυμίας”.

Νωρίτερα σήμερα ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της προεδρίας της Νότιας Κορέας Τσανγκ Λι Ουνγκ, ανακοίνωσε ότι ο Κιμ Γιονγκ Ουν απηύθυνε πρόσκληση στον Ντόναλντ Τραμπ να συναντηθούν και ο αμερικανός πρόεδρος συμφώνησε να διεξαχθεί σύνοδος κορυφής με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας ως τον Μάιο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ