Ο Στίβεν Χόκινγκ για τη μετά θάνατον ζωή, τις γυναίκες, την τελειότητα και την ευθανασία

Ο Στίβεν Χόκινγκ έφυγε από τη ζωή ωστόσο όλα όσα δίδαξε την ανθρωπότητα θα συνεχίσουν να υπάρχουν και να υπενθυμίζουν πως υπήρξε μία από τις πιο εμβληματικές φιγούρες της σύγχρονης επιστήμης.

Ο ίδιος ήταν γνωστός, πέραν του λαμπρού επιστημονικού έργου του και για τις τηλεοπτικές εμφανίσεις του, τα βιβλία του, τις συνετεύξεις του κ.α.

Το 2011 εμφανίστηκε στη σειρά “Curiosity” του Discovery Channel, όπου διερωτήθηκε για την προέλευση του σύμπαντος και απέρριψε την πιθανότητα ύπαρξης τόσο του Θεού, όσο και της μεταθανάτιας ζωής- την οποία κάποτε είχε χαρακτηρίσει ως «παραμύθι για αυτούς που φοβούνται το σκοτάδι».

Στο βιβλίο του Grand Design το 2010, έγραφε πως δεν χρειαζόταν Θεός για να συνεχίζει το σύμπαν να υπάρχει. Σε συνέντευξή του στον Guardian, έναν χρόνο μετά ανέφερε πως θεωρεί τον εγκέφαλο ως υπολογιστή που θα σταματήσει να λειτουργεί όταν χαλάσουν τα εξαρτήματά του. «Δεν υπάρχει παράδεισος ή μετά θάνατον ζωή για χαλασμένους υπολογιστές».

Σχετικά με τον θάνατο, είχε πει χαρακτηριστικά: “Έχω ζήσει με την προοπτική ενός πρώιμου θανάτου για τα τελευταία 49 χρόνια. Δεν φοβάμαι τον θάνατο, αλλά δεν βιάζομαι να πεθάνω. Έχω τόσα πολλά που μπορώ να κάνω πρώτα”.

Ο Χόκινγκ για τη ζωή, τις γυναίκες, την τελειότητα και την ευθανασία

 

Ο Στίβεν Χόκινγκ έγινε διάσημος και για δηλώσεις του σχετικά με την ύπαρξη του σύμπαντος, τις γυναίκες, την ασθένειά του, το Θεό και τη διασημότητα.

Για το «γιατί» της ύπαρξης του Σύμπαντος

«Εάν βρούμε την απάντηση, θα πρόκειται για τον ύστατο θρίαμβο της ανθρώπινης λογικής – εκείνη τη στιγμή θα γνωρίζουμε τη σκέψη του Θεού, θα γνωρίζουμε τον νου του Θεού» («Ενα συντομότερο χρονικό του Χρόνου» 1988).

Για την ασθένειά του

«Οι ελπίδες μου μειώθηκαν στο μηδέν στα 21 μου χρόνια. Εκτοτε όλα είναι μπόνους» (Συνέντευξη στους New York Times, Δεκέμβριος 2004).

«Εζησα πέντε δεκαετίες περισσότερο από αυτό που είχαν προβλέψει για μένα οι γιατροί. Προσπάθησα να κάνω καλή χρήση του χρόνου μου…Επειδή κάθε μέρα μπορεί να είναι η τελευταία μου, έχω την επιθυμία να αντλήσω το καλύτερο από κάθε λεπτό» (Στο ντοκιμαντέρ «Hawking» , 2013).

Για τον Θεό

«Δεν είναι αναγκαίο να επικαλούμαστε τον Θεό για να ανάψουμε την σπίθα και να βάλουμε σε δρόμο το Σύμπαν» (Grand Design, 2010).

Για τη ζωή

«Η ζωή θα ήταν τραγική αν δεν ήταν αστεία»

Για τις γυναίκες

«Οι γυναίκες αποτελούν το απόλυτο μυστήριο».

Για τη διασημότητα

«Το μειονέκτημα της διασημότητάς μου είναι ότι δεν μπορώ να πάω πουθενά χωρίς να με αναγνωρίσουν. Δεν χρησιμεύει σε τίποτε να φοράω γυαλιά ηλίου και περούκα. Η αναπηρική πολυθρόνα με προδίδει» (Συνέντευξη στην ισραηλινή τηλεόραση, Δεκέμβριος 2006).

Για τους φανφαρόνους διανοούμενους

«Οι άνθρωποι που κομπάζουν για τον Δείκτη Νοημοσύνης είναι βλάκες» (Συνέντευξη στους New York Times, Δεκέμβριος 2004).

 

Με πληροφορίες από Huffingtonpost