Στους έξι οι νεκροί από την κατάρρευση της πεζογέφυρας στη Φλόριντα (φωτο&βίντεο)

Τουλάχιστον έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν από την κατάρρευση μιας πεζογέφυρας σε αυτοκινητόδρομο της κομητείας Μαϊάμι-Ντέιντ, κοντά στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Φλόριντα.

Δέκα άνθρωποι νοσηλεύονται, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας του Μαϊάμι Αλβάρο Ζαμπαλέτα, σημειώνοντας ότι δύο παραμένουν σε κρίσιμη κατάσταση.

Τα σωστικά συνεργεία εργαζόντουσαν όλη τη νύχτα με τη βοήθεια εκπαιδευμένων σκύλων για την ανεύρεση επιζώντων, ενώ οι έρευνές τους επικεντρώνονται πλέον στην αναζήτηση άψυχων σωμάτων, πρόσθεσε.

«Δυστυχώς από επιχείρηση διάσωσης έχει μετατραπεί σε επιχείρηση περισυλλογής πτωμάτων», είπε το πρωί, προσθέτοντας ότι ο αριθμός των νεκρών μπορεί να αυξηθεί καθώς κι άλλα οχήματα μπορεί να βρίσκονται ακόμη κάτω από τα ερείπια της πεζογέφυρας.

Μηχανικοί εκφράζουν φόβους ότι ενδέχεται να καταρρεύσουν και οι δομές στις δύο άκρες της πεζογέφυρας, η οποία είχε τοποθετηθεί το Σάββατο και δεν είχε ακόμη ανοίξει στο κοινό.

Ο κυβερνήτης της Φλόριντας Ρικ Σκοτ δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι θα διεξαχθεί ενδελεχής έρευνα για τα αίτια του δυστυχήματος και θα αποδοθούν ευθύνες για ενδεχόμενα λάθη. Η πεζογέφυρα συνδέει τους κοιτώνες του πανεπιστημίου με την πόλη Σουίτγουότερ. Τοποθετήθηκε το περασμένο Σάββατο πάνω από τον αυτοκινητόδρομο που διαθέτει οκτώ λωρίδες κυκλοφορίας. Είχε μήκος 53 μέτρα και ζύγιζε 950 τόνους. Δεν είχε ανοίξει ακόμη για το κοινό. Οι φοιτητές του Διεθνούς Πανεπιστημίου αυτήν την περίοδο έχουν διακοπές από τα μαθήματά τους, από τις 12 μέχρι τις 17 Μαρτίου.

Στο παρακάτω βίντεο που είναι από κάμερα ασφαλείας,  δείχνει τη στιγμή που η πεζογέφυρα βάρους 950 τόνων έγινε κομμάτια και κατέρρευσε, καταπλακώνοντας τα αυτοκίνητα:

 

Η γέφυρα συνέδεε το Πανεπιστήμιο με το κέντρο της πόλης. Γι΄ αυτό και εκτιμάται από τις αρχές πως στους εγκλωβισμένους υπάρχουν νεαρά άτομα.

Η πεζογέφυρα κατέρρευσε στις 10:30 το πρωί τοπική ώρα, ενώ στο πανεπιστήμιο βρισκόταν χιλιάδες σπουδαστές και επισκέπτες.

 

Η γέφυρα ξεκίνησε να κατασκευάζεται πριν από λίγο καιρό και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, θα παραδιδόταν προς χρήση στις αρχές του 2019.

Το βάρος της ήταν 950 τόνοι και το κόστος κατασκευής της ξεπερνούσε τα 15 εκατ. δολάρια.

Άγνωστα παραμένουν και τα αίτια της κατάρρευσης.

Δείτε φωτογραφίες και βίντεο:

Ευτυχώς το τραγικό συμβάν έγινε σε περίοδο όπου οι Αμερικανοί φοιτητές έχουν διακοπές από τα μαθήματά τους, από τις 12 μέχρι τις 17 Μαρτίου (το λεγόμενο spring break) κάτι που  συνέβαλε στον περιορισμό των θυμάτων.