Handelsblatt: Κατά της εκταμίευσης της δόσης για την Ελλάδα θα ψηφίσει το FDP

Στη συζήτηση της Τετάρτης για την επόμενη δόση προς την Ελλάδα αναφέρεται η οικονομική επιθεώρηση Handelsblatt, υποστηρίζοντας ότι το κόμμα των Φιλελευθέρων θα ζητήσει να αναβληθεί η εκταμίευση.
Σύμφωνα με δημοσίευμα στην ηλεκτρονική έκδοση της Handelsblatt το Κόμμα των Φιλελευθέρων (FDP) “θα ψηφίσει κατά της διάσωσης για την Ελλάδα στο γερμανικό κοινοβούλιο. Στη σχετική συνεδρίαση της επιτροπής προϋπολογισμού την Τετάρτη οι Φιλελεύθεροι θα καταθέσουν το αίτημα να απορριφθεί η εκταμίευση της τέταρτης δόσης του δανείου”. Η εφημερίδα υπενθυμίζει πως “αφότου οι διεθνείς πιστωτές πιστοποίησαν ότι η Ελλάδα έχει υλοποιήσει 110 νέα μεταρρυθμιστικά μέτρα, έδωσαν και το πράσινο φως για την εκταμίευση της τέταρτης δόσης του δανείου, ύψους 6,7 δισεκατομμυρίων ευρώ. Τα χρήματα προορίζονται κυρίως για την αποπληρωμή χρεών, αλλά και ως μαξιλάρι για τη χρονική περίοδο μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος”.
Φαίνεται ωστόσο ότι οι Φιλελεύθεροι έχουν διαφορετική άποψη από τους διεθνείς δανειστές. Ο επικεφαλής της Κ.Ο. του FDP Κρίστιαν Ντυρ δηλώνει ότι “μόνο στα χαρτιά εκπληρώνει η Αθήνα τις δεσμεύσεις προς τους διεθνείς πιστωτές, παρά τις διαβεβαιώσεις περί του αντιθέτου. Σημαντικά μεταρρυθμιστικά μέτρα καθυστερούν ή αναβάλλονται”. Για παράδειγμα, αναφέρει ο Κρίστιαν Ντυρ, η υπεσχημένη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση θα εφαρμοστεί το 2019, εάν ποτέ εφαρμοστεί. Η μεταρρύθμιση του ΦΠΑ καθυστερεί συνεχώς λόγω της συζήτησης για το καθεστώς ΦΠΑ σε πέντε νησιά, προσθέτει. “Δεν μπορεί κανείς να διώξει την υποψία ότι ο Τσίπρας προσπαθεί απλώς να κερδίσει χρόνο” αναφέρεται στην αίτηση των Φιλελευθέρων, οι οποίοι, με αυτό το σκεπτικό ζητούν από τη γερμανική κυβέρνηση να μην εγκρίνει την εκταμίευση της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα. “Αντιθέτως”, επισημαίνει η Handelsblatt, “οι κοινοβουλευτικές ομάδες των χριστιανικών κομμάτων και του SPD θέλουν να συμμορφωθούν με την απόφαση του Γιούρογκρουπ και των άλλων θεσμών, οι οποίοι είχαν πιστοποιήσει ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο”.

ΠΗΓΗ DW