Facebook: Αποκαλύψεις "φωτιά" για χρήση προσωπικών δεδομένων 50 εκατ. χρηστών-Ο ρόλος του στην εκλογή Τραμπ

Στο επίκεντρο ενός σκανδάλου, που φαίνεται ότι θα απασχολήσει πολύ, βρίσκεται η δημοφιλής πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωση Facebook, μετά τις καταγγελίες ότι προσωπικά δεδομένα 50 εκατ. χρηστών περιήλθαν παράνομα στην κατοχή της εταιρείας Cambridge Analytica. Την εν λόγω εταιρεία είχε προσλάβει ο Ντόναλντ Τραμπ για την προεκλογική του εκστρατεία το 2016.

Στη συνέχεια, η εταιρεία αυτή χρησιμοποίησε τα στοιχεία αυτά για να δημιουργήσει προφίλ ψηφοφόρων και να «στοχεύσει» με εξατομικευμένα μηνύματα τόσο Αμερικανούς πολίτες που κλήθηκαν να επιλέξουν τον πρόεδρό τους το 2016, όσο και Βρετανούς που συμμετείχαν στο δημοψήφισμα για την αποχώρηση της χώρας τους από την ΕΕ.

Το Facebook ανακοίνωσε ότι τα στοιχεία συγκεντρώθηκαν από τον Αλεξάντρ Κόγκαν, έναν καθηγητή ψυχολογίας, ο οποίος δημιούργησε μια εφαρμογή στον ιστότοπο την οποία κατέβασαν 270.000 άνθρωποι. Στη συνέχεια ο Κόγκαν παραβίασε την πολιτική του περί προστασίας των προσωπικών δεδομένων δίνοντας τα στοιχεία αυτά στην Cambridge Analytica.

«Τα γεγονότα της προηγούμενης εβδομάδας αποτέλεσαν σοκ για εμένα», δήλωσε ο Κόγκαν στο BBC. «Πιστεύω ότι ουσιαστικά τόσο το Facebook όσο και η Cambridge Analytica με χρησιμοποιούν ως αποδιοπομπαίο τράγο, αν και πιστεύαμε ότι έκαναν κάτι που ήταν πραγματικά κανονικό».

«Η Cambridge Analytica μας είχε διαβεβαιώσει ότι όλα ήταν απολύτως νόμιμα και βάσει των κανονισμών λειτουργίας», τόνισε ο Κόγκαν.

Η εκλογή Τραμπ

Ο Guardian αποκαλύπτει σήμερα ακόμη μια ακόμα σοκαριστική πτυχή του σκανδάλου Cambridge Analytica.

Σύμφωνα με τις πηγές της εφημερίδας και τις ηχογραφημένες τηλεφωνικές συνομιλίες που έχει στα χέρια της η εφημερίδα, ανώτατα στελέχη της εταιρείας επεξεργασίας δεδομένων «καυχιόνταν» για τον ρόλο που έπαιξαν στην εκλογή του Τραμπ και την ήττα της «διεφθαρμένης Χίλαρι» το 2016.

Σε τηλεφωνική του συνομιλία ο πρώην CEO της Cambridge Analytica Αλεξάντερ Νιξ, αναφέρει ότι έχει συναντήσει πολλές φορές τον Τραμπ.

Ένα άλλο ανώτατο στέλεχος ακούγεται να κομπάζει για το σύστημα ψυχολογικής επιρροής που είχε στήσει η εταιρεία με παρανόμως αποκτηθέντα δεδομένα χρηστών, λέγοντας ότι κανείς δεν μπορεί να εντοπίσει την πηγή των εξατομικευμένων μηνυμάτων που στέλνονταν στους ψηφοφόρους.

Το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο Channel 4 «παγίδευσε» τον Αλεξάντερ Νιξ και τον ηχογράφησε να δηλώνει ότι είχε συναντηθεί «πολλές φορές» με τον τότε υποψήφιο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και ότι η εταιρεία διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο στους τελευταίους μήνες της προεκλογικής εκστρατείας.

«Κάναμε όλη την έρευνα. Καταγράψαμε όλα τα δεδομένα. Κάναμε όλες τις αναλύσεις. Κάναμε όλες τις στοχεύσεις. Τρέξαμε όλη την ψηφιακή εκστρατεία και η βάση δεδομένων μας ενημέρωνε τη στρατηγική τους» φέρεται να είπε ο Νιξ σε έναν «μυστικό» δημοσιογράφο που τον συνάντησε σε ένα ξενοδοχείο του Λονδίνου.

Χθές ο Νιξ καθαιρέθηκε από το διοικητικό συμβούλιο της Cambridge Analytica.

Άφαντος ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ

Η εταιρεία του Μαρκ Ζάκερμπεργκ ανακοίνωσε ότι είναι «σοκαρισμένη που εξαπατήθηκε» γα τη χρήση προσωπικών δεδομένων των χρηστών της από την Cambridge Analytica. Τόνισε ότι «κατανοεί τη σοβαρότητα του προβλήματος».

Βρετανοί βουλευτές κάλεσαν εχθές τον Ζούκερμπεργκ να εμφανιστεί ενώπιον μιας ειδικής επιτροπής που ερευνά τη διάδοση ψευδών ειδήσεων.

Ωστόσο, ούτε ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ ούτε η Σέριλ Σάντμπεργκ, Chief Operating Officer του Facebook έχουν κάνει την παραμικρή δήλωση τις τελευταίες μέρες.