Spiegel: Η ΕΕ χρηματοδοτεί την Τουρκία για να εξοπλίζει με άρματα τα ελληνοτουρκικά σύνορα

Σύμφωνα με το περιοδικό Spiegel, η ΕΕ προσφέρει χρήματα στην Τουρκία, προκειμένου να κατασκευάσει άρματα με τα οποία περιπολεί τα Ελληνοτουρκικά σύνορα. Με αυτά τα χρήματα, οι γείτονες μας μπορούν να αναπτύξουν τεχνολογίες ασφάλειας και παρακολούθησης.

Παράλληλα, το περιοδικό κάνει λόγο για βία και πυροβολισμούς Τούρκων στρατιωτών σε Σύρους πρόσφυγες, προκειμένου να μην περάσουν τα σύνορά, με σφαίρες που έχουν επίσης χρηματοδοτηθεί από την ΕΕ.

«Οργανώσεις προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγορούν την Τουρκία ότι επαναπροωθεί με βίαιο τρόπο Σύρους πρόσφυγες. Στην προστασία των συνόρων της η Τουρκία δέχεται βοήθεια από την Ε.Ε. Η Ε.Ε. βοηθά την Τουρκία να κλείσει τα σύνορά της για πρόσφυγες. Η Γερμανία και τα άλλα κράτη- μέλη της Ε.Ε. παρείχαν στην κυβέρνηση της Άγκυρας, προκειμένου για την προστασία των συνόρων της, τεχνολογία ασφαλείας και παρακολούθησης συνολικής αξίας άνω των 80 εκατομμυρίων ευρώ» αναφέρει η έρευνα και συνεχίζει:

«Οι Βρυξέλλες, στο πλαίσιο του προγράμματος περιφερειακής ανάπτυξης IPA της τουρκικής εταιρίας Otokar, προχώρησαν σε έμβασμα ύψους 35,6 εκατομμυρίων ευρώ για την κατασκευή τεθωρακισμένων στρατιωτικών οχημάτων, των αποκαλούμενων Cobra II, τα οποία χρησιμοποιούνται τώρα και στα τουρκικά σύνορα με τη Συρία. Στον εξοπλιστικό όμιλο Aselsan, που ανήκει κατά πλειοψηφία στο τουρκικό κράτος, ανατέθηκε κατά αυτόν τον τρόπο από την Ε.Ε. να διαθέσει έναντι 30 εκατομμυρίων ευρώ τεθωρακισμένα και μη τεθωρακισμένα οχήματα παρακολούθησης για έλεγχο των ελληνο- τουρκικών χερσαίων συνόρων».