FAZ: 1.000 Τούρκοι διπλωμάτες και δημόσιοι υπάλληλοι ζήτησαν άσυλο στη Γερμανία

Από το καλοκαίρι του 2016, περίπου 1.000 Τούρκοι διπλωμάτες και δημόσιοι υπάλληλοι και οι οικογένειές τους έχουν υποβάλει αίτηση ασύλου στη Γερμανία. Ο αριθμός των εγκεκριμένων αιτήσεων μέχρι στιγμής φέτος ανέρχεται στο 42%, γράφει η Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Μετανάστευσης και Προσφύγων ( BAMF ) ανακοίνωσε στη Νυρεμβέργη ότι 288 κατόχοι τουρκικών διπλωματικών διαβατηρίων και 771 δημόσιοι υπάλληλοι με τις οικογένειες τους είχαν υποβάλει αίτηση ασύλου στην BAMF έως τις 7 Μαρτίου. Αυτοί οι αριθμοί περιλαμβάνουν συζύγους και παιδιά. Οι αιτήσεις από Τούρκους στρατιωτικούς δεν καταγράφονται στατιστικά στην BAMF.

Πέρυσι, ο αριθμός των Τούρκων αιτούντων άσυλο στη Γερμανία ήταν περίπου 8.500. Το 2016 ηταν περίπου 5.700 άτομα.

Το ποσοστό προστασίας – δηλαδή οι αιτήσεις ασύλου που γίνονται δεκτές – αυξήθηκε το 2017 από 8% σε 28%. Μέχρι στιγμής φέτος, είναι περίπου 42%.

Μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα κατά του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τον Ιούλιο του 2016 και την επιβολή κατάστασης έκτακτης ανάγκης, περισσότεροι από 50.000 άνθρωποι έχουν συλληφθεί στην Τουρκία και περισσότεροι από 150.000 δημόσιοι υπάλληλοι έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα ή εχουν απολυθεί,τονίζει η FAZ.

H Ευρωπαϊκή Ένωση εκφράζει την ανησυχία της για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και επικρίνει την Τουρκία για την απομάκρυνση από το κράτος δικαίου.

Πηγή: FAZ, ΑΠΕ – ΜΠΕ