Σεξουαλικό σκάνδαλο με κληρικούς στη Χιλή: Ο “Πάπας του λαού” δε διστάζει να ζητήσει συγχώρεση για τα λάθη του

Πολλοί τον αποκαλούν “Πάπα του λαού”. Ο λόγος αυτομάτως συνδέεται με το συνολικό έργο του Πάπα Φραγκίσκου, καθώς και με τον άλλο τίτλο που φέρει ως ο “Πάπας των φτωχών”. Εκτός όμως αυτών των λόγων, είναι αριθμητικά αποδεδειγμένο ότι ο Πάπας Φραγκίσκος χρησιμοποιεί περισσότερες φορές από οποιαδήποτε άλλη, τη λέξη “λαός” στα κηρύγματά του.

Εκτός από το να τη χρησιμοποιεί όμως, τη σέβεται επίσης. Γι΄ αυτό και δε διστάζει να αναγνωρίζει τα όποια λάθη του λειτουργούν εις βάρος αυτού του λαού (σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης).

Τί λάθος ωστόσο μπορεί να κάνει ένας πάπας; Μάλλον για τη συνείδηση του Πάπα Φραγκίσκου, ακόμα και το παραμικρό σφάλμα απαιτεί συγχώρεση.

Έτσι λοιπόν και έπραξε Ο Ποντίφικας, ζητώντας συγχώρεση μέσω επιστολής του προς το Συμβούλιο Επισκόπων της Χιλής, για τα σοβαρά λάθη που έκανε, όπως τονίζει, στον χειρισμό του σκανδάλου σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών από μέλη του καθολικού κλήρου στην χώρα. Μία επιστολή που έρχεται αμέσως μετά από μία λεπτομερή αναφορά με συνεντεύξεις των θυμάτων.

Όπως επισημαίνει ο Ποντίφικας στην επιστολή του, ζητεί συγχώρεση από όλους εκείνους που προσέβαλε, ελπίζοντας ότι θα το πράξει και σε προσωπικό επίπεδο τις επόμενες εβδομάδες, κατά τις συναντήσεις που θα πραγματοποιήσει στο Βατικανό με τους εκπροσώπους όσων παραχώρησαν συνεντεύξεις. Πρόσθεσε δε ότι ένιωσε «πόνο και ντροπή» κατά την ανάγνωση των μαρτυριών.

Τον Ιανουάριο, κατά το ταξίδι του στη Νότια Αμερική, ο Προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας υπερασπίστηκε τον Χιλιανό επίσκοπο, Χουάν Μπάρος, που κατηγορείται για συγκάλυψη σκανδάλων σεξουαλικής κακοποίησης, ζητώντας αποδεικτικά στοιχεία. Ωστόσο, μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψής του στη Χιλή, ο Πάπας Φραγκίσκος έστειλε ομάδα ανακριτών για την έρευνα του σκανδάλου που συγκλόνισε τη χώρα της Λατινικής Αμερικής. Η ενέργεια αυτή είναι ενδεικτική του βάρους που είχε στη συνείδησή του από τότε.