Η (κινέζικη) ενότητα που ο Ντόναλντ Τραμπ δεν θα μπορούσε να φανταστεί ούτε στα καλύτερα όνειρά του

Μία εικόνα, χίλιες λέξεις… όπως μας έχει διδάξει η γνωστή κινέζικη παροιμία.

Η παραπάνω φωτογραφία με τον Κινέζο Πρόεδρο ντυμένο στα χακί και στεκούμενο ανάμεσα στους στυλοβάτες του ναυτικού του, να επιθεωρεί μία από τις σημαντικότερες και δυναμικότερες ναυτικές ασκήσεις στη Νότια Κινεζική Θάλασσα, αντικατοπτρίζει ολόκληρη την ρητορική του αφηγήματός του.

Εκείνο που προστάζει ότι, η «Χώρα των Δράκων» δεν έχει να φοβάται τίποτα. Απεναντίας, έχει το συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι των άλλων δυνάμεων, να έχει στα ηνία έναν νηφάλιο Προεδρο (με προσωπικότητα… Σουλτάνου), που κινεί τα νήματα σχεδόν υπόγεια. Παράλληλα όμως, επιδεικνύοντας την απαιτούμενη εξωστρέφεια που του χαρίζει την πρωτοκαθεδρία. Μία πρωτοκαθεδρία που μάλλον ο Ντόναλντ Τραμπ θα πρέπει να αρχίζει να φοβάται, εάν δεν το αισθάνεται ήδη.

Οι συγκυρίες, επιπλέον, βοηθούν στο έπακρο. Με τους αναλυτές να σπεύδουν να συγκρίνουν μεταξύ των δύο προσωπικοτήτων… Με τον μεν Σι Τζινπίνγκ να έχει ως όπλο την ευρεία αποδοχή του, τόσο από το εσωτερικό της χώρας του όσο και από μεγάλο μέρος της διεθνούς κοινότητας, και τον δε Ντόναλντ Τραμπ να πετυχαίνει την μέγιστη δυνατή αποστροφή προς το πρόσωπό του, συνεχώς και αδιαλείπτως.

Ή για να το θέσουμε με σημερινούς όρους, με τον μεν Κινέζο Πρόεδρο να πετυχαίνει την ενότητα και την ομόνοια στη χώρα του μέσω κάθε δημόσιας παρέμβασης και εμφάνισής του, και με τον Αμερικανό ομόλογό του να επιβεβαιώνει το διχασμένο και διχαστικό πρόσωπο της Αμερικής.

Δηλαδή, και εν κατακλείδι, η Κίνα να δρομολογεί την κατάκτηση του τίτλου της παγκόσμιας υπερδύναμης, και ο Ντόναλντ Τραμπ να μην παίρνει χαμπάρι…Να μην μπορεί να φανταστεί ούτε στα καλύτερα όνειρά του το μυστικό της συνταγής: την ενότητα που ποτέ δεν θα πετύχει για την βελτιστοποίηση της ζωής των υπηκόων του.