Πρόωρες εκλογές για τις 24 Ιουνίου προκήρυξε ο Ερντογάν

Τη διενέργεια πρόωρων βουλευτικών και προεδρικών εκλογών στην Τουρκία στις 24 Ιουνίου προκήρυξε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Οι εκλογές ήταν να γίνουν τον Νοέμβριο του 2019, αλλά η πτώση των ποσοστών του κόμματος του Ερντογάν στις δημοσκοπήσεις τον οδήγησε στην απόφαση να προκηρύξει πρόωρες εκλογές.

Την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες είχε ζητήσει ο αρχηγός των Γκρίζων Λύκων Μπαχτσελί, ο οποίος και σήμερα συναντήθηκε με τον Ερντογάν.

Η συνάντηση των δύο κράτησε μια ώρα και στη συνέχεια ο Τούρκος Πρόεδρος σε συνέντευξη τύπου στο Προεδρικό Μέγαρο, απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους, ανήγγειλε τις διπλές κάλπες.

«Οι πρόσφατες εξελίξεις στην Τουρκία, συμπεριλαμβανομένων των αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων στο Ιράκ και στη Συρία, καθώς και η κρίση στις γειτονικές χώρε κατέστησαν αναγκαία την προσφυγή στις κάλπες για να ξεπεραστεί η αβεβαιότητα».

«Ξεκινάμε αμέσως τη νόμιμη διαδικασία σχετικά με το θέμα και χωρίς αμφιβολία το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο της Τουρκίας θα ξεκινήσει τις προετοιμασίες για τις εκλογές, το συντομότερο δυνατό», είπε ο Ερντογάν.

Τι είπε χθές ο Μπαχτσελί

Ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί, πρότεινε χθες να επισπευσθούν οι προεδρικές εκλογές για τον Αύγουστο αυτού του έτους, έναν χρόνο και πλέον νωρίτερα από τις προγραμματισμένες για τον Νοέμβριο 2019.

Ο Μπαχτσελί δικαιολόγησε την πρόταση του επικαλούμενος “οικονομικές και πολιτικές επιχειρήσεις εις βάρος της Τουρκίας” και υποστήριξε ότι είναι δύσκολο η χώρα να “αντέξει υπό τέτοιες συνθήκες” έως τον Νοέμβριο 2019.

Ο Ερντογάν χθες έμμεσα είχε απορρίψει την πρόταση του Μπαχτσελί.

Ο αρχηγός των γκρίζων λύκων που παλαιότερα επέκρινε τον Ερντογάν, σήμερα είναι ένας από τους βασικούς συμμάχους του.

Κουμουτσάκος: Πρόωρες εκλογές στην Τουρκία. 70 πολύ κρίσιμες ημέρες μπροστά μας.

Ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος έγραψε στο twitter μόλις έγινε γνωστή η είδηση πρόωρων εκλογών: Πρόωρες εκλογές στην Τουρκία. 70 πολύ κρίσιμες ημέρες μπροστά μας.

Την είδηση για τις πρόωρές εκλογές δημοσίευσε και η Cumhuriyet: