Διεφθαρμένο το ψευδοκράτος σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ - Δεν αναγνωρίζεται ως αυτόνομο κράτος

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν αναγνωρίζουν την λεγόμενη Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου, όπως αναφέρεται στην έκθεση ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Στην έκθεση, υπάρχουν δύο χωριστά κεφάλαια για την Κύπρο, ένα για την Κυπριακή Δημοκρατία και ένα για το ψευδοκράτος.

Η Κυπριακή Δημοκρατία παρουσιάζεται ως συνταγματική και πολυκομματική δημοκρατία, ενώ σημειώνεται ότι οι πολιτικές αρχές διατηρούν τον έλεγχο των δυνάμεων ασφαλείας.

Στην έκθεση περιλαμβάνονται περιστατικά διαφθοράς, τα οποία, διερεύνησαν οι αρχές, ενώ προστίθεται ότι η κυβέρνηση έχει εκδιώξει αξιωματούχους για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Γίνεται επίσης αναφορά στη διερεύνηση περιστατικών κοινωνικής βίας σε βάρος μελών μειονοτικών εθνοτικών και εθνικών ομάδων.

Για το κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, στην έκθεση καταγράφεται η επιβολή δασμών στην ανθρωπιστική βοήθεια προς τους Ελληνοκύπριους εγκλωβισμένους και τους Μαρωνίτες. Αναφέροντα ζητήματα διαφθοράς, καθώς και μεταφοράς προσώπων για εμπορική σεξουαλική εκμετάλλευση και καταναγκαστική εργασία. Γίνεται αναφορά για διακρίσεις εναντίον μελών της κουρδικής μειονότητας και περιστατικά φυλετικών διακρίσεων σε βάρος Αφρικανών φοιτητών.