Το φωτογραφικό "θησαυροφυλάκιo" της Βιβλιοθήκης του Κογκρέσου… ταξιδεύει στην Πόλη των Αγγέλων

Η παραπάνω φωτογραφία από τον γάμο της Ζακλίν Μπουβιέ με τον Τζον Κένεντι το 1953, αποτελεί έναν από τους θησαυρούς της μεγαλύτερης και πλουσιότερης βιβλιοθήκης παγκοσμίως.

Πρόκειται για μέρος της φωτογραφικής συλλογής της Βιβλιοθήκης του Κογκρέσου που «ταξίδεψε» από την Ουάσινγκτον στη Δυτική Ακτή των Ηνωμένων Πολιτειών, για να… ενθουσιάσει τους επισκέπτες του «Annenberg Space for Photography» στο Λος Άντζελες.

Η έκθεση που άνοιξε τις πύλες της το Σάββατο 21/04, σηματοδοτεί την «επίσημη πρώτη» μιας φωτογραφικής έκθεσης τέτοιου βεληνεκούς που παρουσιάζεται στον συγκεκριμένο εκθεσιακό χώρο της «Πόλης των Αγγέλων».

Το όνομα της έκθεσης συμβολικό και εμπνευσμένο από μία εκ των φωτογραφιών: “Δεν είναι στρουθοκάμηλος: και άλλες εικόνες από την Βιβλιοθήκη της Αμερικής”.

Με την ομώνυμη φωτογραφία της έκθεσης να απεικονίζει την Isla Bevan με μία χήνα (και όχι στρουθοκάμηλο), κατά την 41η Ετήσια Έκθεση Πουλερικών στον κήπο της Πλατείας Μάντισον στη Νέα Υόρκη το 1930.

Στόχος της έκθεσης είναι η παρουσίαση των καλύτερων φωτογραφιών της Βιβλιοθήκης του Κογκρέσου, από το 1839 που εφευρέθηκε η φωτογραφία.

Ο αριθμός των φωτογραφιών ανέρχεται σε 500 και τις επέλεξε η επιμελήτρια Anne Wilkes Tucker, μέσα από μία συλλογή 14 εκατομμυρίων φωτογραφιών της βιβλιοθήκης και έπειτα από επιλεκτική εξέταση περίπου 1 εκατομμυρίου εξ αυτών.

Πρόκειται για ένα φωτογραφικό «θησαυροφυλάκιο», το οποίο η Wilkes Tucker αποκαλεί «δείγμα της Αμερικής».

Ένα μικρό δείγμα ακολουθεί:

Αρχιτεκτονικά καπέλα, 1960

32χρονη άπορη μετανάστρια, μητέρα επτά παιδιών, Φεβρουάριος 1936, Καλιφόρνια

Η 97χρονη Beatrice Fergeson to 1990 στην Ουάσινγκτον

Fred Stewart II και Tyler Collins

Νέα σχέδια από την εταιρεία Ingo Maurer Bulb, 1970