Προεκλογική εμφάνιση Τσαβούσογλου στο Ζόλινγκεν της Γερμανίας;

Η ανακοίνωση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου ότι θα μεταβεί στο Ζόλινγκεν της Γερμανίας για να συμμετάσχει στις 29 Μαΐου στην τελετή μνήμης για τα 25 χρόνια από την εμπρηστική επίθεση ακροδεξιών σε σπίτι Τούρκων με πέντε νεκρούς, προκαλεί έντονες αντιδράσεις στον πολιτικό κόσμο της Γερμανίας. Ο λόγος είναι προφανής, μιας και η σχεδιαζόμενη ομιλία του τούρκου υπουργού Εξωτερικών γίνεται λιγότερο από ένα μήνα πριν τις πρόωρες τουρκικές προεδρικές εκλογές στις 24 Ιουνίου. Τα σχέδια του Μεβλούτ Τσαβούσογλου επαναφέρουν στη μνήμη την περσινή κόντρα Βερολίνου – Άγκυρας, που ξέσπασε με αφορμή τις προεκλογικές εμφανίσεις τούρκων πολιτικών στη Γερμανία ενόψει του δημοψηφίσματος για τη συνταγματική μεταρρύθμιση στην Τουρκία. Τον Ιούνιο του 2017 το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών είχε τότε απαγορεύσει όλες τις προεκλογικές εμφανίσεις ξένων αξιωματούχων σε διάστημα μικρότερο των τριών μηνών πριν από τις εκλογές στη χώρα τους.

Ο εκπρόσωπος των γερμανών Χριστιανοδημοκρατών-Χριστιανοκοινωνιστών σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής Γιούργκεν Χαρτ δήλωσε στην DW ότι «θα ήταν κρίμα αν η τελετή μνήμης επισκιαστεί από τις εσωτερικές αντιπαραθέσεις στην Τουρκία. Η εκδήλωση στο Ζόλινγκεν δεν ενδείκνυται για τον τουρκικό προεκλογικό αγώνα». Ο Γιούργκεν Χαρτ δεν είναι ωστόσο ο μόνος πολιτικός που βλέπει αρνητικά μια επίσκεψη του τούρκου υπουργού στη Γερμανία. Μιλώντας στην DW ο ειδικός σε θέματα εξωτερικής πολιτικής του κόμματος των Φιλελευθέρων Γκραφ Λάμπσντορφ ζητά από το Βερολίνο να καταστήσει σαφές ότι «δεν θα διεξαχθεί προεκλογικός αγώνας της τουρκικής κυβέρνησης σε γερμανικό έδαφος».

Παρουσία με καθαρά προεκλογικό χαρακτήρα

Στις 29 Μαΐου του 1993 πέντε Τούρκοι χάνουν τη ζωή τους σε εμπρηστική επίθεση ακροδεξιώνΣτις 29 Μαΐου του 1993 πέντε Τούρκοι χάνουν τη ζωή τους σε εμπρηστική επίθεση ακροδεξιών

Δεν αποκλείεται ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου με την επίσκεψη στο Ζόλινγκεν να παρακάμψει στην ουσία την απαγόρευση του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, εκτιμά ο υπεύθυνος εξωτερικής πολιτικής των Πρασίνων Τζεν Έζντεμιρ. Στην DW ο γερμανός πολιτικός απευθύνει έκκληση στον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας: «Ελπίζω ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου να συνειδητοποιήσει που βρίσκεται και για ποιο λόγο πραγματοποιείται η εκδήλωση αυτή. Θα είναι μια τελετή μνήμης, όχι μια προεκλογική εμφάνιση».

Ο τούρκος κοινωνιολόγος Γιασάρ Αϊντίν πιστεύει πάντως ότι ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, εφόσον παραστεί στην τελετή μνήμης, «ακόμα κι αν δεν πει λέξη για τις εκλογές, θα πρόκειται για μια προεκλογική εμφάνιση».

Είναι γεγονός ότι η επίσκεψη Τσαβούσογλου στην Γερμανία αποτελεί κατάσταση win-win για το κόμμα του Ερντογάν ενόψει των προεδρικών εκλογών. 1,4 εκατομμύρια Τούρκοι με δικαίωμα ψήφου ζουν σήμερα στη Γερμανία. Θα ψηφίσουν, όπως όλα δείχνουν, στις αρχές Ιουνίου. Κατά συνέπεια η εμφάνιση του τούρκου υπουργού Εξωτερικών στις 29 Μαΐου, είτε αναφερθεί είτε όχι στις προεδρικές, πραγματοποιείται την ιδανική για το κόμμα του χρονική στιγμή.

ΠΗΓΗ DW