Οι "ατρόμητες" του Ιράν: Γυναίκες μεταμφιέστηκαν σε άνδρες για να παρακολουθήσουν αγώνα ποδοσφαίρου

Η απαγόρευση εισόδου γυναικών σε γήπεδα όπου διεξάγονται ποδοσφαιρικοί αγώνες, που ισχύει στο Ιράν από την Επανάσταση του 1979, δεν πτόησε ένα γκρουπ πέντε Ιρανών γυναικών.

Οι γυναίκες, όπως αποδεικνύει η φωτογραφία που κυκλοφόρησε, μεταμφιέστηκαν σε άνδρες και εισήλθαν σε γήπεδο της Τεχεράνης για να υποστηρίξουν την αγαπημένη τους ποδοσφαιρική ομάδα “Περσέπολις” για την κατάκτηση του πρωταθλήματος.

Τα ενσταντανέ με τον φωτογραφικό φακό έγιναν “viral” στο διαδίκτυο, ενώ κυκλοφόρησε και σχετικό βίντεο που τις απεικονίζει να φέρουν σημαίες της αγαπημένης τους ομάδας σχηματίζοντας με τα δάχτυλά τους το σήμα της νίκης.

Μία εκ των γυναικών εν ονόματι Ζάχρα μίλησε σε τοπική εφημερίδα και αποκάλυψε ότι υπάρχουν και άλλες κοπέλες που έχουν προχωρήσει σε μεταμφίεση για να παρακολουθήσουν ποδοσφαιρικούς αγώνες, παρακάμπτοντας επιτυχώς την ασφάλεια.

Πράγματι, τον περασμένο Ιανουάριο, ιρανικές ιστοσελίδες είχαν δημοσιοποιήσει φωτογραφίες μίας μεταμφιεσμένης κοπέλας που κατάφερε να εισέλθει στο γήπεδο Azadi στην Τεχεράνη.

Οι πιέσεις προς την κυβέρνηση της χώρας για αλλαγή της σχετικής νομοθεσίας πληθαίνουν το τελευταίο διάστημα. Η τολμηρή πράξη από τις πέντε σύγχρονες Καλλιπάτειρες, που είχαν την απόλυτη στήριξη των χρηστών του διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, σκιαγραφεί την κοινή γνώμη στο Ιράν η οποία επαίνεσε τις κοπέλες.

Σημειωτέον ότι οι αυστηροί νόμοι στο Ιράν μπορεί να οδηγήσουν σε σύλληψη, κράτηση ή ακόμα και σε φυλάκιση για παραβίαση της σχετικής νομοθεσίας. Όπως συνέβη το 2014, όταν μία Ιρανοβρετανή κατηγορήθηκε για προπαγάνδα κατά του καθεστώτος και καταδικάστηκε σε ένα χρόνο φυλάκιση λόγω της παράνομης εισόδου της σε αγώνα βόλεϊ ανδρών καταγράφοντας την εμπειρία της.