Έναρξη των συνομιλιών ΗΠΑ-Κίνας για την αποφυγή εμπορικού πολέμου

Στο Πεκίνο κατέφθασαν οι κορυφαίοι οικονομικοί σύμβουλοι του Αμερικανού Προέδρου για διήμερες συνομιλίες, με στόχο την αποφυγή ενός εμπορικού πολέμου μεταξύ των δυο μεγαλύτερων οικονομιών παγκοσμίως.

Όπως είχε γίνει ήδη γνωστό από τον Ντόναλντ Τραμπ, στην αμερικανική αποστολή συμμετέχουν ο Υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούχιν και ο Αντιπρόσωπος Εμπορίου των ΗΠΑ Ρόμπερτ Λαϊτχάιζερ. Αμφότεροι θα πραγματοποιήσουν συναντήσεις με τους Κινέζους ομολόγους τους στο Πεκίνο και το ταξίδι τους θα ολοκληρωθεί το βράδυ της Παρασκευής, σύμφωνα με εκπρόσωπο της αμερικανικής πρεσβείας.

Ο Τραμπ έσπευσε να τουιτάρει αργά το βράδυ της Τετάρτης ότι “Η σπουδαία οικονομική μας ομάδα βρίσκεται στην Κίνα προσπαθώντας να διαπραγματευτεί με ισότιμους όρους ανταγωνισμού για το εμπόριο!”, ενώ την περασμένη εβδομάδα είχε εκφράσει την αισιοδοξία του για τις διαπραγματεύσεις.

Οι εκατέρωθεν απειλές από τις δύο χώρες για επιβολή δασμών δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων στα αγαθά της άλλης χώρας οδήγησαν τις δύο πλευρές στον προγραμματισμό των συνομιλιών, ώστε να υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης.

Απαισιόδοξες φωνές ωστόσο υπάρχουν τόσο στην Αμερική όσο και στην Κίνα. Ο Michael Camunez, Διευθύνων Σύμβουλος της Monarch Global Strategies και πρώην εμπορικός αξιωματούχος επί Προεδρίας Μπαράκ Ομπάμα, εξέφρασε την άποψη περί αποτυχίας των διαπραγματεύσεων, δεδομένης της ανυπαρξίας σαφούς στρατηγικής από την Αμερική, βάζοντας στο στόχαστρό του τους απεσταλμένους της χώρας του. Η κινέζικη πλευρά επίσης προσπάθησε να χαμηλώσει τον πήχη των προσδοκιών με τη δήλωση της εκπροσώπου του Υπουργείου Εξωτερικών, η οποία χαρακτηρίζει μη ρεαλιστική την επίλυση των ζητημάτων μέσω μίας και μόνο συνάντησης.

[Φωτογραφία: O Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Στίβεν Μνούχιν, κατά την άφιξή του σε ξενοδοχείο του Πεκίνου μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της αμερικανικής αποστολής (Reuters / Jason Lee)]