Η "Διεθνής Ημέρα Μαιών" ως θλιβερή ενθύμηση για το θαύμα της ζωής που... δεν έρχεται ποτέ

Υπάρχουν και κάποιες διεθνείς ημέρες την ύπαρξη των οποίων πολλοί δε γνωρίζουν.

Όπως η χθες Διεθνής Ημέρα Μαιών που καθιερώθηκε το 1991 και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Μαΐου με πρωτοβουλία της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Μαιών (International Confederation of Midwives).

Στόχος του εορτασμού είναι η ανάδειξη του σπουδαίου ρόλου που παίζει η μαία στη διαδικασία γέννησης ενός παιδιού, κάτι που ναι μεν θεωρείται αυτονόητο αλλά πολλές φορές παραβλέπεται, είτε από άγνοια είτε, κατά βάση, λόγω της οικονομικής κατάστασης των μελλουσών μαμάδων, ιδίως στις χώρες του Τρίτου Κόσμου.

Σύμφωνα με στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών, οι καλά εκπαιδευμένες μαίες θα μπορούσαν να αποτρέψουν περίπου τα δύο τρίτα των θανάτων μητέρων και νεογέννητων. Ο αριθμός επίσης των κοριτσιών και γυναικών που αποβιώνουν από επιπλοκές στην γέννα είναι σοκαριστικός, καθώς τα Ηνωμένα Έθνη αναφέρουν πως οι θάνατοι ανέρχονται ετησίως σε 300.000. Σε ημερήσια βάση 830 γυναίκες πεθαίνουν λόγω προβλημάτων στην εγκυμοσύνη ή κατά τη διάρκεια του τοκετού από αιτίες που θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν, όπως αναγράφει η παρακάτω καρτέλα.

Πρόκειται για μια διεθνή ημέρα που υπό κανονικές συνθήκες θα έπρεπε να εορτάζουμε για να θυμόμαστε τη συμβολή των μαιών στο θαύμα της ζωής. Απεναντίας, ακόμα και στον 21ο αιώνα, γυναίκες ανά τον πλανήτη δεν έχουν καν τη δυνατότητα πρόσβασης σε υγειονομική περίθαλψη, έστω σε μία μαία, που θα τους επέτρεπε μία υγιή περίοδο εγκυμοσύνης και έναν τοκετό άνευ επιπλοκών.

‘Ετσι, η Διεθνής Ημέρα Μαιών έρχεται για να υπενθυμίσει ότι σε πολλές χώρες του πλανήτη το θαύμα της ζωής… δεν έρχεται ποτέ.

Το θέμα του τρέχοντος έτους για τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μαιών 2018 απηχεί τις τρεις στρατηγικές κατευθύνσεις της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Μαιών που συμπεριλαμβάνονται στην Στρατηγική 2017-2020 για την Ποιότητα, Ισότητα, Ηγεσία.

“Οι μαίες δείχνουν τον δρόμο με την ποιοτική φροντίδα”, είναι το μότο της Ημέρας, προκειμένου να δοθεί έμφαση στην ανάδειξη του ζωτικού ρόλου που διαδραματίζουν οι μαίες, όχι μόνο στην εξασφάλιση της ασφάλειας των γυναικών και των νεογέννητων τους αλλά και στη φροντίδα της μητρότητας με σεβασμό, ικανοποιητική περίθαλψη και ευημερία και μετά τον τοκετό.

Ακολουθούν φωτογραφίες της καμπάνιας της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Μαιών για την Διεθνή Ημέρα Μαιών 2018: