Το "ιστορικό λάθος" στο οποίο θα προβούν οι ΗΠΑ, σύμφωνα με το Ιράν

“Ιστορικό λάθος” χαρακτήρισε ο Ιρανός πρόεδρος, Χασάν Ρουχανί, την εγκατάλειψη της πυρηνικής συμφωνίας από τις Ηνωμένες Πολιτείες, προειδοποιώντας την Ουάσιγκτον ότι το Ιράν έχει σχέδια για όποια απόφαση ληφθεί από τον Ντόναλντ Τραμπ.

Η παρέμβαση Ρουχανί έγινε μέσω τηλεόρασης και έρχεται λίγο πριν εκπνεύσει η προθεσμία της 12ης Μαΐου, οπότε και ο Τραμπ θα αποφασίσει για το εάν ή όχι η χώρα του θα παραμείνει στη συνθήκη.

Σύμφωνα με την νομοθεσία των ΗΠΑ, ο Πρόεδρος θα πρέπει να επικυρώνει την συμφωνία κάθε τρεις μήνες. Στο πλαίσιο της συμφωνίας του 2015 που υπογράφηκε από τον Μπαράκ Ομπάμα, το Ιράν θα πρέπει να μειώσει τα αποθέματα ουρανίου με αντάλλαγμα την άρση των διεθνών κυρώσεων.

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει επικρίνει πολλές φορές τη συμφωνία και τον περασμένο μήνα, κατά τη συνάντηση που είχε με τον Εμανουέλ Μακρόν στον Λευκό Οίκο, την χαρακτήρισε παράλογη και γελοία.

O νέος υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, έχει δηλώσει πως η συμφωνία με τη σημερινή της μορφή δεν είναι προς όφελος των ΗΠΑ ενώ αποκάλεσε το Ιράν “τον μεγαλύτερο χορηγό τρομοκρατίας στον κόσμο”.

Στο πλευρό των ΗΠΑ έχει ταχθεί το Ισραήλ χαρακτηρίζοντας την συμφωνία “ψέμα”, προειδοποιώντας με τη σειρά του την Αμερική ότι, αν διατηρήσει την συμφωνία ως έχει, θα καταλήξει να έχει κοινό πυρηνικό οπλοστάσιο με το Ιράν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

To ζήτημα δεν αφήνει ανεπηρέαστη τη Μεγάλη Βρετανία η οποία απέστειλε σήμερα για διαπραγματεύσεις τον Υπουργό Εξωτερικών της, Μπόρις Τζόνσον, για συνομιλίες με τον Μάικ Πομπέο, σε μία έσχατη προσπάθεια για υποστήριξη της συμφωνίας.