Τραμπ: Οι ΗΠΑ αποχωρούν από τη συμφωνία για το Ιράν

Την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν ανακοίνωσε χθες Τρίτη ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, μιλώντας από τον Λευκό Οίκο.

Ο Τραμπ, ο οποίος χαρακτήρισε τη συμφωνία «ελλαττωματική», ανέφερε ότι το Ιράν δεν έχει επαρκείς μηχανισμούς για να αποφευχθούν οι παρατυπίες.

Τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ – Μακρόν

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν νωρίτερα χθες ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, με τον Αμερικανό ομόλογό του κατά τη διάρκεια της οποίας «οι δύο πρόεδροι συζήτησαν τα θέματα της ειρήνης και της σταθερότητας στη Μέση Ανατολή».

Η γαλλική προεδρία δεν έδωσε περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με το περιεχόμενο της επικοινωνίας των δύο ηγετών, ωστόσο, η εφημερίδα Ν.Υ. Times, επικαλούμενη πηγές από το Ελιζέ αναφέρει πως ο Τραμπ είπε στον Μακρόν ότι σκοπεύει να ανακοινώσει την απόσυρση των Ηνωμένων Πολιτειών από την πυρηνική συμφωνία του Ιράν.

Σύμφωνα με τη NYT, ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε τη βούληση των ΗΠΑ να «αποκαταστήσουν όλες τις κυρώσεις από τις οποίες είχαν παραιτηθεί -ως μέρος του πυρηνικού συμφώνου- και να επιβάλλουν πρόσθετες οικονομικές κυρώσεις».

Το περιεχόμενο αυτό της συνομιλίας, έσπευσε να διαψεύσει ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου, όπως και η γαλλική προεδρία.

Ο πρόεδρος Τραμπ αναμένεται να προβεί σε επίσημες ανακοινώσεις σχετικά με το αν η Ουάσιγκτον θα αποχωρήσει ή όχι από τη διεθνή συμφωνία σήμερα στις 14:00 (τοπική ώρα), 21:00 ώρα Ελλάδας.