Η Σαουδική Αραβία προειδοποιεί το Ιράν με πυρηνικές απειλές 

Το ντόμινο εξελίξεων που ακολούθησε την ανακοίνωση της αποχώρησης των Ηνωμένων Πολιτειών από τη διεθνή συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν δεν άφησε ανεπηρέαστο το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας.

Περιφερειακή αντίπαλος του Ιράν, η Σαουδική Αραβία προειδοποίησε δια του Υπουργού Εξωτερικών της, Αμπντέλ αλ Τζουμπέιρ, πως η χώρα του θα αναπτύξει το δικό της πυρηνικό οπλοστάσιο στην περίπτωση που το Ιράν χρησιμοποιήσει την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία για να επαναφέρει το πυρηνικό του πρόγραμμα. “Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να προστατέψουμε τον λαό μας” δήλωσε χαρακτηριστικά ο αλ Τζουμπέιρ στο CNN.

Η χώρα του Κόλπου έσπευσε να στηρίξει την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία, καθώς υποστηρίζει ότι η συμφωνία δεν αντιμετωπίζει ούτε το πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων του Ιράν αλλά ούτε και την υποστήριξη του Ιράν στην παγκόσμια τρομοκρατία. Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι η απόρριψη της διπλωματικής λύσης μεταξύ των δύο χωρών υποθάλπει την πυρηνική ανομία.

Γεγονός είναι πάντως πως ο πρίγκιπας της Σαουδικής Αραβίας (και ιθύνων νους για μία σειρά από μεταρρυθμίσεις στη χώρα), Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, έχει αναπτύξει στενότατες σχέσεις με τον Λευκό Οίκο, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στον γαμπρό του Τραμπ και σύμβουλό του, Τζάρεντ Κούσνερ. Στο πλαίσιο αυτό, το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας έχει αρχίσει να αναπτύσσει μία αρκετά πιο επιθετική εξωτερική πολιτική, σχεδιασμένη σε μεγάλο βαθμό για να αντιμετωπίσει την Τεχεράνη και προς ευθυγράμμιση, από την άλλη, με την πολιτική του ισχυρού συμμάχου των ΗΠΑ, του Ισραήλ.