Οι ΗΠΑ απολογήθηκαν για το περιστατικό με τον Καναδό υπουργό που του ζητήθηκε να βγάλει το τουρμπάνι 

Ένα περιστατικό που συνέβη τον Απρίλιο του 2017 έκανε γνωστό ο Υπουργός Καινοτομίας, Επιστημών και Οικονομικής Ανάπτυξης του Καναδά, Ναβντίπ Μπέινς, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην διαδικτυακή εφημερίδα La Presse.

Όπως περιγράφει ο Καναδός υπουργός, καταφθάνοντας στο Μητροπολιτικό Αεροδρόμιο του Ντιτρόιτ του ζητήθηκε να αφαιρέσει το τουρμπάνι του, παρά τους ελέγχους ασφαλείας που είχε περάσει προηγουμένως. Τότε, όπως επισημαίνει, αναγκάστηκε να δείξει το διπλωματικό του διαβατήριο και να αποκαλύψει την ιδιότητα του ως υπουργού, μία κίνηση που δεν κάνει σχεδόν ποτέ ακριβώς για να κατανοήσει πώς οι αρχές συμπεριφέρονται στους απλούς πολίτες.

Μετά το περιστατικό, αξιωματούχοι από την Οττάβα απευθύνθηκαν στην Αμερικανική Πρεσβεία και την Ουάσινγκτον. Όπως αναφέρει το CNN, αξιωματούχοι της Διοίκησης Ασφάλειας Μεταφορών και του Υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας απολογήθηκαν στον Καναδά εξ ονόματος της αμερικανικής κυβέρνησης για το ατυχές συμβάν.

Ο Μπέινς γεννήθηκε στον Καναδά το 1977 από Ινδούς μετανάστες και ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Νοέμβριο του 2015 στην κυβέρνηση Τζάστιν Τριντό. Όπως και οι γονείς του πιστεύει στο δόγμα του Σιχισμού, της μονοθεϊστικής θρησκείας με επιρροές από τον Ινδουισμό και το Ισλάμ.

Ο Ναβντίπ Μπέινς εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκειά του στο CNN για τέτοιου είδους συμβάντα που αντιμετωπίζουν οι μειονότητες, γεγονός που δεν θα γίνει ποτέ ο κανόνας, όπως τονίζει. Πέραν της δυσαρέσκειάς του επεσήμανε το πόσο σημαντικό είναι για τους εκπροσώπους της κοινότητας των Σιχ να φορούν συνεχώς το τουρμπάνι.