Επίθεση με μαχαίρι στο Παρίσι: Γάλλος με καταγωγή από την Τσετσενία ο 21χρονος δράστης (φώτος)

O ένοπλος άνδρας με το μαχαίρι που σκότωσε έναν περαστικό το βράδυ του Σαββάτου στο Παρίσι και τραυμάτισε άλλους τέσσερις, είναι Γάλλος υπήκοος ο οποίος γεννήθηκε το 1997 στη Τσετσενία, αναφέρουν νεότερες πληροφορίες. Προηγουμένως είχε γίνει γνωστό και είχε μεταδοθεί από γαλλικά μέσα ότι ήταν Ρώσος υπήκοος.

Ο 21χρονος δράστης φώναξε «Ο Αλλάχ είναι μεγάλος», επιτέθηκε εναντίον περαστικών και στη συνέχεια έπεσε νεκρός από τα πυρά αστυνομικών.

Εκτός κινδύνου οι τέσσερις που τραυματίστηκαν

Οι τέσσερις άνθρωποι που τραυματίστηκαν από την επίθεση με μαχαίρι είναι εκτός κινδύνου, όπως δήλωσε στα μέσα ενημέρωσης ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράρ Κολόμπ.

Ο υπουργός, ο οποίος επισκέφτηκε τους τραυματίες της επίθεσης στο νοσοκομείο Ζωρζ Πομπιντού της γαλλικής πρωτεύουσας δήλωσε ότι: «ένας νεαρός άνδρας, 29 ετών, έχασε τη ζωή» του, συμπληρώνοντας ότι: «για ακόμη μια φορά τα νιάτα της Γαλλίας πέφτουν θύματα».

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη της επίθεσης που σύμφωνα με το προπαγανδιστικό όργανο της τζιχαντιστικής οργάνωσης, πρακτορείο Amaq.

Δεν παρατίθεται κανένα στοιχείο που να τεκμηριώνει τον ισχυρισμό αυτόν.

Ο δράστης της επίθεσης, ο οποίος έπεσε νεκρός από αστυνομικά πυρά, φώναξε “Ο Θεός είναι μεγάλος”, (Allah Akbar) ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες, σύμφωνα με τον εισαγγελέα Φρανσουά Μολίνς, ο οποίος δήλωσε ότι οι αντιτρομοκρατικές αρχές έχουν ξεκινήσει έρευνα με δεδομένο τον τρόπο που ενήργησε ο δράστης.

Το χρονικό

Ο άνδρας επιτέθηκε με μαχαίρι εναντίον πέντε ανθρώπων, ο ένας εκ των οποίων έχασε τη ζωή του, κοντά στην οδό Saint-Augustin, σύμφωνα με το αρχηγείο της αστυνομίας. Τέσσερις άνθρωποι τραυματίστηκαν, εκ των οποίων οι δύο φέρουν πολύ σοβαρά τραύματα.

Η επίθεση έγινε στο 2ο Διαμέρισμα, στην καρδιά της γαλλικής πρωτεύουσας, με τα πολυσύχναστα μαγαζιά και μπαρ, λίγα βήματα από τη διάσημη Όπερα.

Ενας δημοσιογράφος που βρισκόταν στο σημείο όπου επιτέθηκε ο άνδρας με το μαχαίρι ανέφερε στην The Sun: «Είχα πάει με μία παράσταση κοντά στην Όπερα, στο κέντρο του Παρισιού και μου είπαν αμέσως να πάω πίσω επειδή ένας «τρελός» επιτίθονταν με μαχαίρι. Μόλις γύρισα πίσω άκουσα δύο σειρήνες και δυο πυροβολισμούς. Στην συνέχεια μίλησα με αυτόπτες μάρτυρες και μου είπαν πως ο άνδρας μαχαίρωσε πολλούς τυχαίους περαστικούς στο σημείο».

Στο Twitter, ο υπουργός Εσωτερικών χαιρέτισε «την ψυχραιμία και ετοιμότητα των δυνάμεων της αστυνομίας που εξουδετέρωσαν τον δράστη».

«Οι πρώτες μου σκέψεις πάνε στα θύματα αυτής της ειδεχθούς ενέργειας» συμπλήρωσε ο υπουργός Ζεράρ Κολόμπ στο μήνυμά του.

Τι είδαν αυτόπτες μάρτυρες

Η αυτόπτης μάρτυρας Φιόνα Ζανέτι βρισκόταν σε ένα εστιατόριο, όταν είδε, «έναν άνδρα με ένα μαχαίρι να τρέχει στο δρόμο» και «ανθρώπους να ουρλιάζουν». «Εγώ και ο φίλος μου αρχίσαμε να τρέχουμε όταν η αστυνομία άρχισε να κλείνει τους δρόμους».

Μια άλλη γυναίκα, που απολάμβανε το δείπνο της στο εστιατόριο Kintaro, περιγράφει στον Independent: «Στην αρχή πιστέψαμε ότι ήταν δυο άνδρες που μάλωναν. Όσοι ήταν έξω από το εστιατόριο άρχισαν να ουρλιάζουν. Πανικοβληθήκαμε, πέσαμε στο πάτωμα».

Δείτε φωτογραφίες από την περιοχή: