Ο Λευκός Οίκος στέλνει τις ευχές του και μας θυμίζει την ιστορία της Γιορτής της Μητέρας

13 Μαΐου 2018 και ο ολόκληρος ο κόσμος τιμά τη μητρότητα.

Το ίδιο και ο Λευκός Οίκος που στέλνει στις Αμερικανίδες μητέρες το δικό του τρυφερό μήνυμα, μέσω μιας κάρτας όλο θηλυκότητα.

Άλλωστε η σημερινή γιορτή έχει την αφετηρία της στην Αμερική, με εμπνεύστρια την Ann Jarvis, η οποία το 1907 ξεκίνησε την προσπάθεια καθιέρωσης μιας εθνικής γιορτής της μητέρας στην Αμερική, επιθυμώντας με αυτόν τον τρόπο να τιμήσει τη μητέρα της που είχε πεθάνει.

Η μητέρα της Αnn τον 19 αιώνα είχε δημιουργήσει τη λέσχη “Mothers’ Day Work Clubs” με σκοπό να διδάξει στις γυναίκες της εποχής πώς να μεγαλώνουν και να φροντίζουν σωστά τα παιδιά τους. Το 1868 οργάνωσε την ημέρα “Mothers’ Friendship Day”, κατά την οποία συγκεντρώθηκαν μητέρες για να προωθήσουν τη συμφιλίωση και τις ειρηνικές σχέσεις.

Χάρη σε αυτές τις ενέργειες η Ann εμπνεύστηκε την ιδέα για την καθιέρωση μιας ημέρας αφιερωμένης στις μητέρες ως έναν τρόπο τιμής και εκτίμησης προς τις αξιέπαινες προσπάθειές τους για τα παιδιά τους.

Αφού κατάφερε να κερδίσει μια οικονομική ενίσχυση από ένα κατάστημα οργάνωσε την πρώτη επίσημη γιορτή της μητέρας στην Βιρτζίνια. Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν εκείνη την ημέρα για να γιορτάσουν αυτήν τη ξεχωριστή ιδέα.

Η Αnn κατάφερε μετά από επιστολές και άρθρα σε εφημερίδες και σε πολιτικούς να κερδίσει τη θέση της γιορτής της μητέρας στο ετήσιο ημερολόγιο πολλών πολιτειών της Αμερικής με αποτέλεσμα το 1914 να καθιερωθεί επίσημα σε όλην την Αμερική.

Εκτός από την καθιέρωση της γιορτής της μητέρας η Αnn πάλεψε και για κάτι άλλο: την άμεση συνέπεια της γιορτής που ήταν η εμπορευματοποίησή της. Η Ann προσπάθησε να αποσυνδέσει αυτήν την εμπορική ταμπέλα από τη γιορτή καθώς θεωρούσε ότι διαγράφει την ουσία της. Αν ζούσε σήμερα, το μόνο σίγουρο είναι ότι θα είχε μετανοιώσει για τους αγώνες της.

Ο πλανήτης ολόκληρος όμως κάθε άλλο παρά μετανιώνει να αποτίει φόρο τιμής, έστω και μία φορά το χρόνο, στην ιερότερη λέξη της ζωής μας.

Και όπως είπαμε, το ίδιο κάνει και ο Λευκός Οίκος, που επέλεξε να τιμήσει την ημέρα με πρώτο πλάνο κάποια πανέμορφα κυκλάμινα από τους Κήπους του Λευκού Οίκου.

Το ίδιο και η Πρώτη Κυρία, Μελάνια Τραμπ, με τα δικά της τριαντάφυλλα…