Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τον βασιλικό γάμο της χρονιάς

Η μεγάλη μέρα για τον πρίγκιπα Χάρι και τη Μέγκαν Μαρκλ έφτασε. Σε λίγες ώρες θα ενωθούν με τα δεσμά του γάμου μπροστά στα μάτια δεκάδων καλεσμένων και χιλιάδων τηλεθεατών σε όλο τον κόσμο.

Στις 12:00 (14:00 ώρα Ελλάδος) η κοινή θνητή Μέγκαν θα παντρευτεί τον εκλεκτό της καρδιάς της πρίγκιπα Χάρι με ένα γάμο που θα καλύψουν δεκάδες διεθνή δίκτυα. Οι Βρετανοί είναι στο πόδι εδώ και πολλές μέρες και ανυπομονούν για το μεγάλο γεγονός της χρονιάς.

Οι δρόμοι από τους οποίους θα περάσει η άμαξα με τους νεόνυμφους είναι γεμάτοι κόσμο από τα ξημερώματα και αμέσως μετά την παραδοσιακή διαδρομή θα ακολουθήσει επίσημο γεύμα και κοπή της πίτας. Το βράδυ σε ένα πριβέ πάρτι σε στενό κύκλο οι νεόνυμφοι θα διασκεδάσουν μακριά όμως από τα φώτα της δημοσιότητας.

Παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου

Σε ένα εκκλησάκι του 15ου αιώνα θα τελεστεί το μυστήριο. Ο εμβληματικός χώρος τέλεσης των βασιλικών γάμων και των βαπτίσεων, με μακρά ιστορία, το γοτθικού ρυθμού παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου στον πύργο του Ουίνδσορ, θα συγκεντρώσει για ακόμη μια φορά τη βασιλική οικογένεια.

Στο παρεκκλήσι έχουν τελεστεί 15 γάμοι, μια παράδοση που εγκαινίασε ο Εδουάρδος Ζ΄(1841-1910) με τον γάμο του με την πριγκίπισσα Αλεξάνδρα της Δανίας, το 1863, και την οποία ακολούθησαν πολλά παιδιά της βασίλισσας Βικτωρίας.

Ο Χάρι βαπτίστηκε εκεί το 1984 και το 1997 ο Ουίλιαμ έλαβε το χρίσμα σύμφωνα με την παράδοση της Αγγλικανικής Εκκλησίας. Ο πατέρας τους, ο πρίγκιπας Κάρολος, πήγε στο παρεκκλήσι απλά για να πάρει ευχή, παρουσία της βασίλισσας, μετά τον πολιτικό του γάμο με την Καμίλα το 2005, καθώς και οι δύο τους ήταν διαζευγμένοι.

Ένας ακόμη γάμος θα τελεστεί φέτος στο παρεκκλήσι: αυτός της πριγκίπισσας Ευγενίας του Γιορκ, ξαδέλφης του Χάρι, με τον Τζακ Μπρούκσμπανκ τον Οκτώβριο.

Ο προηγούμενος γάμος τελέστηκε πριν από δέκα χρόνια: ο μεγαλύτερος εγγονός της βασίλισσας, ο Πίτερ Φίλιπς, παντρεύτηκε την Καναδή ‘Οτομ Κέλι. Οι νιόπαντροι είχαν πουλήσει τις φωτογραφίες του γάμου τους σε ένα περιοδικό, κάτι που δυσαρέστησε ιδιαίτερα τη βασίλισσα.

Στο παρεκκλήσι, χωρητικότητας 800 ατόμων, κηδεύτηκε η βασιλομήτωρ Ελισάβετ το 2002 όπου και τάφηκε, δίπλα στον σύζυγό της βασιλιά Γεώργιο ΣΤ’.

Κανόνες προς καλεσμένους

Δύο χιλιάδες εξακόσια σαράντα άτομα θα βρεθούν στο κάστρο του Γουίνσδορ και πρέπει όλοι ανεξαιρέτως να μπορούν να συμπεριφερθούν ανάλογα με την περίσταση. Ρούχα, κοσμήματα, και τρόποι συμπεριφοράς, όλα ορίζονται από το πρωτόκολλο.

Ψηλά τακούνια, μίνι και βαθιά ντεκολντέ δεν είναι ευπρόσδεκτα στον βασιλικό γάμο. Το ίδιο και τα υπερβολικά κοσμήματα. Αυτό που σίγουρα επιτρέπεται και επιβάλλεται για τις γυναίκες είναι το καπέλο. Το προσκλητήριο αναφέρει ομοιόμορφο κοστούμι και παλτό για τους κυρίους και φορέματα με καπέλα για τις κυρίες. Το γεγονός είναι  άκρως επίσημο και το ντύσιμο δείχνει σεβασμό στους οικοδεσπότες.

Tο καπέλο μπορεί να αντικατασταθεί από μεγαλοπρεπείς στέκες ή έστω αξεσουάρ μαλλιών βασιλικού μεγέθους. Οι περισσότεροι προτιμούν τον σχεδιαστή Φίλιπ Τρέισι, που αυτές τις μέρες κάνει χρυσές δουλειές καθώς έχει αναλάβει ολόκληρη την βασιλική οικογένεια και την πλειοψηφία των καλεσμένων.

Οι καλεσμένοι σύμφωνα με το πρωτόκολλο απαιτείται να είναι ευγενικοί και σοβαροί και να υποκλίνονται αν το απαιτεί η στιγμή.

Αυστηροί είναι οι κανόνες όμως στο θέμα των φωτογραφιών. Οι σέλφι απαγορεύονται όπως και οποιαδήποτε απεικόνιση του γεγονότος εκτός φυσικά από τις επίσημες φωτογραφίες που θα βγάλει το ζεύγος. Όποιος το επιθυμεί μπορεί να φωτογραφηθεί με τους νεόνυμφους και σε λίγες μέρες αργότερα θα έχει σπίτι του εκτυπωμένη τη μαγική εικόνα.

Νυφικό δια χειρός Ralph & Russo

Πολύς λόγος έγινε το τελευταίο διάστημα για το νυφικό της Μαρκλ αλλά και το φόρεμα που θα φορέσει στην επίσημη δεξίωση. Η αμερικανίδα τελικά επέλξε τους Ταμάρα Ράλφ και Μίχαελ Ρούσσο, οι οποίοι ίδρυσαν τον οίκο στο Λονδίνο το 2007.

Η Μαρκλ επισκεπτόταν το ατελιέ του σχεδιαστικού διδύμου στο Λονδίνο, με άκρα μυστικότητα. Η πρώην ηθοποιός θα φορέσει λοιπόν ένα νυφικό by Ralph & Russo, αξίας 113.000 ευρώ. Οι διάσημοι σχεδιαστές δημιούργησαν μάλιστα δύο νυφικά. Το πρώτο, χειροποίητο και βαριά διακοσμημένο θα το φορέσει στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου και το δεύτερο στη δεξίωση που θα ακολουθήσει, με «οικοδεσπότη» τον ευτυχή πατέρα πρίγκιπα Κάρολο, στο Frogmore House.

Στα χνάρια του Γουίλιαμ οι επιλογές του γαμπρού

Κουστούμι ή στολή; Αυτό είναι το βασικό ερώτημα όσον αφορά στις ενδυματολογικές επιλογές του πρίγκιπα Χάρι για το σημερινό γάμο.

Φήμες θέλουν τον πρίγκιπα Χάρι να φορέσει στρατιωτική ενδυμασία την μεγάλη μέρα του, όπως ακριβώς έκανε και στο παρελθόν ο πρίγκιπας Γουίλιαμ. Όταν ο μεγάλος αδερφός του, ενώθηκε με τα δεσμά του γάμου το 2011 με την Κέιτ Μίντλετον φορούσε μια εντυπωσιακή κόκκινη ιρλανδική αστυνομική στολή.

Καθώς η Βασίλισσα Ελισάβετ έχρισε πριν από λίγους μήνες τον 34χρονο εγγονό της Γενικό Αρχηγό του Βασιλικού Ναυτικού, μια θέση που μέχρι πρότινος κατείχε ο 96χρονος σύζυγός της, πρίγκιπας Φίλιππος, είναι και εκείνη που θα πάρει την τελική απόφαση για το τι θα φορέσει ο πρίγκιπας.

Σε αντίθεση με τον πρίγκιπα Γουίλιαμ, ο Χάρι δεν θα φορέσει μπλε κορδέλα στη στολή του καθώς δεν είναι ακόμα μέλος του Ευγενέστατου Τάγματος της Περικνημίδας. Ωστόσο, μπορεί να φορέσει τα φτερά των Ένοπλων Δυνάμεων, πάνω από τα χρυσά και επετειακά μετάλλια, και το μετάλλιο του Αφγανιστάν.

Δεν έχει αποκαλυφθεί ακόμα η ταυτότητα του γαμήλιου κουστουμιού όμως φήμες τον θέλουν να επισκέφτηκε τους σχεδιαστές Ralph και Russo που είναι οι σχεδιαστές και του νυφικού.

 

in.gr