Ο εμπορικός πόλεμος Κίνας-ΗΠΑ μπαίνει στον "πάγο" - Τα tweets του Τραμπ

Mε μία σειρά από αναρτήσεις στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter ο Αμερικανός Πρόεδρος επιβεβαιώνει επί της ουσίας τις χθεσινές δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, Στίβεν Μνούχιν, ο οποίος ανέφερε πως ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ Αμερικής και Κίνας μπαίνει στον “πάγο”.

Το περιεχόμενο των αναρτήσεών του έχει ως εξής:

“Ρωτώ τον γερουσιαστή Τσακ Σούμερ, γιατί ο Πρόεδρος Ομπάμα και οι Δημοκρατικοί δεν έκαναν κάτι για το εμπόριο με την Κίνα, συμπεριλαμβανομένης της Κλοπής της Πνευματικής Ιδιοκτησίας κλπ.; Δεν έκαναν ΤΙΠΟΤΑ! Με αυτό ως θέσφατο, ο Τσακ και εγώ έχουμε συμφωνήσει εδώ και καιρό για αυτό το θέμα! Το δίκαιο εμπόριο, και, με την Κίνα θα πραγματοποιηθεί!”

“Η Κίνα έχει συμφωνήσει να αγοράσει τεράστιες ποσότητες ΠΡΟΣΘΕΤΩΝ γεωργικών προϊόντων -θα είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα που έχουν συμβεί στους αγρότες μας εδώ και πολλά χρόνια!”

Για την Κίνα, τα εμπόδια και οι δασμοί θα αρθούν για πρώτη φορά”

“Η Κίνα θα πρέπει να συνεχίσει να είναι ισχυρή και σφιχτή στα σύνορά της με τη Βόρεια Κορέας μέχρι να επιτευχθεί μια συμφωνία. Το ζήτημα είναι ότι πρόσφατα τα σύνορα έχουν γίνει αρκετά πιο πορώδη και υπάρχει περισσότερο φιλτράρισμα. Θέλω να συμβαίνει αυτό, και η Βόρεια Κορέα να είναι ΠΟΛΥ επιτυχημένη, αλλά μόνο μετά την υπογραφή!”

 

Επιγραμματικά, ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι η Κίνα δεσμεύθηκε να αγοράσει «τεράστιες ποσότητες» αμερικανικών γεωργικών προϊόντων.

Ο ίδιος ωστόσο δε θέλησε να δώσει περαιτέρω πληροφορίες για τις σχεδιαζόμενες δεσμεύσεις από πλευράς Πεκίνου έπειτα από τις εμπορικές συνομιλίες ΗΠΑ-Κίνας την περασμένη εβδομάδα, όπως και τα βήματα στα οποία συμφώνησαν Αμερικανοί και Κινέζοι αξιωματούχοι, μετά τις συνομιλίες στην Ουάσινγκτον.

Οι διαπραγματεύσεις στόχευαν στη αποκλιμάκωση της εμπορικής διαμάχη που προκάλεσε η απειλή της κυβέρνησης Τραμπ να επιβάλει δασμούς σε κινεζικά προϊόντα και την επακόλουθη απειλή της Κίνας να επιβάλει δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα.

Πεκίνο και Ουάσινγκτον δεσμεύθηκαν το Σαββατοκύριακο να συνεχίσουν τις συνομιλίες για το πώς η Κίνα θα μπορούσε να εισάγει περισσότερη ενέργεια και αγροτικά προϊόντα από τις ΗΠΑ ώστε να μειώσει το ετήσιο αμερικανικό εμπορικό έλλειμμα, προϊόντων και υπηρεσιών, με την Κίνα, ύψους 335 δισ. δολαρίων.

Οι διαπραγματεύσεις πραγματοποιήθηκαν μερικές ημέρες πριν από το τέλος της περιόδου διαβουλεύσεων για τις νέες κυρώσεις των ΗΠΑ σε βάρος κινεζικών εισαγωγών.