Η Σαουδική Αραβία διαψεύδει με μία φωτογραφία τις φήμες περί δολοφονίας του πρίγκιπα Σαλμάν

Μία φωτογραφία του πρίγκιπα και διαδόχου του θρόνου του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας έδωσε στη δημοσιότητα η βασιλική οικογένεια της χώρας προκειμένου να θέσει τέρμα στις φήμες ότι ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν έπεσε θύμα δολοφονίας.

Ο Σαλμάν είχε να εμφανιστεί δημοσίως από τις 21 Απριλίου, όταν ιρανικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι εκδηλώθηκε απόπειρα πραξικοπήματος στο Ριάντ. Το παρακάτω tweet είναι ενδεικτικό των εν λόγω φημών.

Ωστόσο, οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας απέρριψαν ως αβάσιμα τα περί ένοπλης εξέγερσης σε κάποιο παλάτι στην πρωτεύουσα της χώρας, όταν καταρρίφθηκε κοντά στις πύλες του ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος.

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναρτήθηκαν μάλιστα βίντεο που υποτίθεται ότι κατέγραφαν σφοδρή ανταλλαγή πυρών έξω από το παλάτι και ιρανικά ΜΜΕ έσπευσαν να αναπτύξουν θεωρίες ότι ο πρίγκιπας διάδοχος είτε συνελήφθη είτε σκοτώθηκε στη διάρκεια του «πραξικοπήματος».

Μάλιστα η εφημερίδα Kayhan έγραψε ότι «τουλάχιστον δύο σφαίρες χτύπησαν τον Σαλμάν στις ταραχές της 21ης Απριλίου και είναι πιθανόν να είναι νεκρός», παρουσιάζοντας μεταξύ άλλων ως πιθανή απόδειξη την απουσία φωτογραφιών του Σαλμάν με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, που επισκέφθηκε στα τέλη Απριλίου το Ριάντ.

Η επίμαχη φωτογραφία είναι η ακόλουθη, η οποία αναρτήθηκε στο Twitter από τον εκπρόσωπο Τύπου του πρίγκιπα και τον απεικονίζει να προεδρεύει συνεδρίασης του Συμβουλίου Οικονομικών και Αναπτυξιακών Υποθέσεων.

Οι μεταρρυθμίσεις που έχουν πραγματοποιηθεί στη χώρα το τελευταίο διάστημα έχουν ενορχηστρωτή τον πρίγκιπα Σαλμάν, ο οποίος θέλει να προωθήσει σημαντικές αλλαγές στη Σαουδική Αραβία στα δυτικά πρότυπα. Κάποιες από τις μεταρρυθμίσεις αφορούν  σε μέτρα κατά της διαφθοράς και του διαχωρισμού των φύλων επιτρέποντας στις γυναίκες να πηγαίνουν σε γήπεδα και να οδηγούν.

Παράλληλα έχει καταφέρει να κάνει ηπιότερη τη στάση της χώρας του έναντι του Ισραήλ. Οι δύο χώρες έχουν κοινούς “συμμάχους” και “εχθρούς”, καθώς θεωρούν την Τεχεράνη τη μεγαλύτερη εξωτερική τους απειλή και τις ΗΠΑ τη σημαντικότερο σύμμαχό τους.