Αδύνατη η πρόσβαση σε κορυφαία αμερικανικά ΜΜΕ λόγω του GDPR

Ο Γενικός Κανονισμός Προστασίας Δεδομένων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (GDPR) που τέθηκε σε ισχύ σήμερα το πρωί, και αναγκάζει τις εταιρείες να είναι πιο προσεκτικές στον τρόπο χειρισμού των δεδομένων των πελατών τους με αυστηρές κυρώσεις για την παραβίαση των δικαιωμάτων απορρήτου των καταναλωτών, οδήγησε σημαντικά μέσα μαζικής ενημέρωσης στις ΗΠΑ να κλείσουν την πρόσβαση από την Ευρώπη στις ιστοσελίδες τους.

Χαρακτηριστική είναι η παρακάτω φωτογραφία της Chicago Tribune που αναγράφει πως η πρόσβαση στην ιστοσελίδα από ευρωπαϊκού εδάφους δεν είναι διαθέσιμη.

Αντίστοιχη πολιτική ακολουθήθηκε και από άλλες ιστοσελίδες του ομίλου Tronc, στον οποίο ανήκει η Chicago Tribune, όπως η LA Times, New York Daily News και Baltimore Sun.

Οι Ευρωπαίοι αναγνώστες των ιστοσελίδων θα αντικρίσουν το παραπάνω μήνυμα στις αρχικές των εν λόγω ιστοσελίδων λόγω του κανονισμού που έχει προκαλέσει αναστάτωση στους χρήστες του διαδικτύου στην Ευρώπη.

Οι υποστηρικτές του ιδιωτικού απορρήτου χαιρέτισαν τον νέο νόμο ως πρότυπο προστασίας προσωπικών δεδομένων στην εποχή του διαδικτύου, αλλά οι αντίπαλοι επισημαίνουν πως οι νέοι κανόνες είναι υπερβολικά επαχθείς, προειδοποιώντας για δαπανηρές επιχειρηματικές διαταραχές.